Магазин

Џеф Безос за 13 минута заради више него просечна особа за цео живот

Оснивач компаније Амазон за непуних 13 минута заради више него просечна особа за цео живот, произилази из података који је објавио глобални пословни часопис Форчун (Fortune). Током целе 2023. године, Џеф Безос је зарађивао више од 7,9 милиона долара на сат.
Џеф Безос за 13 минута заради више него просечна особа за цео животGetty © Gareth Cattermole

Безосово богатство је у 2023. години порасло са 107 на 177 милијарди долара, што одговара расту богатства за 191,78 милиона долара дневно или за око 7,99 милиона долара на сат, преноси портал Јаху фајненс.

Просечан Американац у току свог радног века према подацима из 2023. године заради 1,7 милиона долара, а Безос ову суму заради за приближно 0,21 сати то јест за 12,76 минута.

Амазон је глобални гигант трговине преко интернета и спада у групу "Седам величанствених" америчких технолошких компанија које имају највећу вредност на берзама.

Осим Амазона, Безос је диверсификовао своје инвестиције. Основао је Blue Origin Enterprises, приватну компанију за свемирске летове с амбициозним циљевима као што су изградња свемирских хотела и забавних паркова. Такође је купио The Washington Post 2013. године и инвестирао у неколико других предузећа, укључујући Arrived Homes, компанију која појединцима омогућава улагање у станове за изнајмљивање с почетном ценом од само 100 долара.

Његове инвестиције обухватају пројекте од најновијих технологија до традиционалних медија, што показује Безосову способност препознавања и капитализације разноликих пословних прилика. Овај диверсификовани приступ инвестирању не само да штити његова финансијска средства од тржишне нестабилности, већ их и одржава на челу многих водећих индустрија.

Иако је критикован због релативно ниских добротворних прилога у поређењу с његовом нето вредношћу, Безос је почео повећавати своја хуманитарна улагања 2020. године, уложио је 10 милијарди долара за борбу против климатских промена и донира новац у различите сврхе, укључујући образовање и бескућништво.

Иако се финансијски успеси Безоса могу чинити недостижним, они служе као сведочанство о снази предвиђања, иновација и упорности. Његова прича пружа наду и инспирацију, подсећајући људе да су уз посвећеност и стратешко размишљање значајни успеси могући.

image
VV inauguration
banner