Економија

"Енвидија" развија нови АИ чип за кинеско тржиште

Наводно, масовна производња би могла да почне крајем године
"Енвидија" развија нови АИ чип за кинеско тржиште© Justin Sullivan/Getty Images

Калифорнијска компанија "Енвидија", наводно развија нови чип вештачке интелигенције (АИ) за кинеско тржиште, а масовна производња чипа који би се могао звати Б20 почиње крајем године, док ће испоруке стартовати у другом кварталу наредне године, пише "Ејжа тајмс", позивајући се на Ројтерс.

У извештају се наводи да ће "Енвидија" радити са "Инспуром", једним од својих дистрибутера у Кини, али је "Инспур" то демантовао и саопштио да до сада није започео никакав посао и сарадњу у вези са Б20. 

У извештају Ројтерса се такође наводи да ће Б20 бити дизајниран на начин да се избегне кршење извозне контроле Сједињених Држава. 

Нејасно је, међутим, да ли "Енвидија" на крају заиста може да лансира Б20, пошто би Вашингтон могао да пооштри забрану извоза чипова. Поједини медији јављају и да је велика вероватноћа да ће X20 након ревизије министарства трговине САД у октобру- бити забрањен за продају у Кини.

Уз то, САД би могле размотрити и проширење контроле извоза чипова продатих у друге азијске земље, као што су Малезија, Индонезија и Тајланд – или чак проширење контроле на кинеске компаније у иностранству, иако би то било теже имплементирати.

У октобру 2022, Биро за индустрију и безбедност америчког Министарства трговине забранио је извоз А100 и Х100 чипова у Кину. Прошлог октобра блокиране су испоруке А800 и Х200 и неких других АИ чипова.

"Енвидија" је тада лансирала три АИ чипа, укључујући Х20, Л20 и Л2, за кинеско тржиште. 

Перформансе једног чипа Х20, назване "кастрираном верзијом" Х100, су око 15 одсто у односу на Х100, иако за производом и даље влада велика потражња.

"Фајненшел тајмс" је проценио да би "Енвидијина" продаја чипова Х20 Кини ове године могла достићи вредност од 12 милијарди долара.

Амерички законодавци су 9. маја представили закон чији је циљ да олакша Бајденовој администрацији да наметне контролу извоза на моделе вештачке интелигенције, што би, како кажу, смањило ризик да америчка технологија дође у погрешне руке. 

Портпарол кинеског министарства спољних послова Лин Ђиан рекао је да ће повезивање трговинских и технолошких питања са политиком и идеологијама и њихово претварање у алате или чак инсистирање на раздвајању и прекиду ланаца снабдевања само пореметити нормалну трговину и међусобна улагања између Кине и САД. 

image