Економија

Пад продаје нових станова и кућа у САД у јуну: Најнижи нивоу у последњих седам месеци

У поређењу са јуном прошле године, продаја је пала за 7,4 одсто, иако су аналитичари углавном очекивали раст јунске продаје на месечном нивоу
Пад продаје нових станова и кућа у САД у јуну: Најнижи нивоу у последњих седам месециGetty © stock photo/Grace Cary

Продаја нових кућа и станова у Сједињеним Америчким Државама пала је у јуну за 0,6 одсто у поређењу са мајом на годишњу стопу од 617.000 некретнина, саопштило је Министарство трговине САД. Ово је најнижи ниво у последњих седам месеци, а резултат је високих цена квадрата и камата.

У поређењу са јуном прошле године, продаја је пала за 7,4 одсто, иако су аналитичари углавном очекивали раст јунске продаје на месечном нивоу.

Министарство трговине је благо ревидирало податке за мај са 619.000 на 621.000 јединица. Просечна каматна стопа на најпопуларнију тридесетогодишњу хипотеку била је прошле недеље 6,77 одсто, пре него што је порасла на 7,22 одсто почетком маја.

Просечна цена нове стамбене некретнине продате у јуну износила је 417.300 долара, што је за 0,1 одсто мање него у истом месецу прошле године.

У јуну, у односу на мај, продаја на североистоку САД пала је за 7,7 одсто, а на средњем западу за 6,9 одсто. На западу је порасла за 1,4 одсто, а на југу 0,3 одсто.

image