Економија

Највећа економија света: Амери прескачу оброке како би се изборили са растућим трошковима становања

Ново истраживање је показало да се половина америчких власника кућа и оних који изнајмљују некретнине мучи да исплати кирије и рате
Највећа економија света: Амери прескачу оброке како би се изборили са растућим трошковима становањаGetty © Jeff Greenberg / Contributor

Половина Американаца се бори да приушти растуће трошкове становања, а финансијска криза је за многе толико озбиљна да сваки пети прескаче оброке како би преживели, показала је нова анкета.

Истраживање, које је наручила агенција за некретнине "Редфин" из Сијетла, показало је да 50 одсто власника кућа и оних који изнајмљују некретнине изнајмљивача имало потешкоћа у плаћању режија. Многи испитаници су рекли да су морали да се жртвују како би се изборили са инфлаторним притисцима. На пример, 22 одсто њих је изјавило да прескаче оброке, 21 одсто је продало неке од својих ствари, а укупно 37 процената је или радило додатне сате или је преузело додатне послове.

"Становање је постало толико финансијски оптерећујуће у Америци да неке породице више не могу да приуште друге основне ствари, укључујући храну и медицинску негу, и принуђене су да се жртвују, раде прековремено и траже од других новац како би могле да покрију своје месечне трошкове", рекао је "Редфинов" шеф економског истраживања Чен Џао.

Цене станова и кирије су нагло порасле у многим америчким градовима, а стопе на хипотеке су и даље повишене након што су прошлог октобра достигле 23-годишњи максимум. Из "Редфина" наводе да је типичан приход америчког домаћинства за око 30.000 долара годишње мањи од нивоа потребног да би се приуштио просечан дом.

Скоро 35 одсто испитаника је рекло да узимају мање годишњих одмора, или их уопште немају, како би наставили са плаћањем стана. Око 18 одсто њих је позајмило новац од пријатеља и породице или је уложило у своју штедњу за пензију. За 16 одсто ситуација је била толико тешка да су морали да одложе или одустану од потребне медицинске неге.

Стопа инфлације у САД порасла је на највиши ниво у више од 40 година у јуну 2022, што је навело Федералне резерве да повећају каматне стопе у покушају да укроте цене. Темпо инфлације је од тада успорен, али је раст цена у фебруару порастао на 3,2 одсто у односу на годину раније, више него што су економисти очекивали. Повећање је смањило наду да ће америчка централна банка ускоро почети да снижава каматне стопе.

Многи млади Американци морали су да напусте своје станове и да се врате код родитеља. Анкета Харис/Блумберг у септембру прошле године показала је да 45 одсто младих од 18 до 29 година живи код куће са родитељима или другим рођацима, што је највиши ниво од 1940-их. Већина њих се вратила кући у последње две године.

image
VV inauguration
banner