Економија

Због чега се европска индустрија једва копрца: Шта је, ако није цена енергије?

Индустријска активност у еврозони се све више смањује
Због чега се европска индустрија једва копрца: Шта је, ако није цена енергије?© Markus Scholz/picture alliance via Getty Images

Индустријска активност у еврозони наставила је да се смањује у јулу, потврдилo је истраживање на које се позива "Еурактив", додајући да је Немачка, највећа привреда у блоку, забележила тромесечни минимум у свом производном индексу, склизнувши са 43,5 на 43,2 од јуна до јула. Ово следи и слабији раст БДП-а земље од очекиваног минус 0,1 одсто уместо претходно прогнозираних плус 0,1 одсто, колико је прогнозирала канцеларија за статистику ЕУ Еуростат.

Све то повећава страхове да би Немачка могла да иде у техничку рецесију (коју дефинишу најмање два узастопна квартала негативног раста) и то само неколико месеци након изласка из економског пада 2023. године, када је забележила најгори учинак у свету од било које напредне економије.

Главни економиста у Центру за европску реформу Сандер Тордоир рекао је да немачка индустријска слабост више не може да се приписује наглим осцилацијама цена енергената након почетка специјалне војне операције. Наиме, трошкови енергије сада су углавном слични нивоима на којима су били и пре пандемије.

"Мислим да ће требати времена да се дефинишу фактори, али је такође врло јасно да то више не може бити енергија", рекао је Тордоир за "Еурактив".

Он сугерише да вероватни узроци индустријског пада Немачке укључују успоравање домаће и спољне потражње, као и растућу конкуренцију из Кине, која све више даје приоритет извозу врхунских произведених производа.

У међувремену, Француска, друга по величини економија еврозоне, регистровала је још стрмији пад ПМИ-а, са 45,4 на 44 што је најнижи ниво у шест месеци.

"Индустријска активност у еврозони је у јулу доживела велики удар", рекао је  Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке, додајући да су само Грчка и Шпанија прошлог месеца забележиле "значајан раст" фабричке активности – али је упозорио да је "чак и тамо замах значајно успорен".

Широко распрострањен и нагли пад је изненађујући, оцењује Рубија, додајући да је већа вероватноћа да ће се производни сектор суочити са тешким временима у наредним месецима.

Подаци ПМИ прате извештај Еуростата који показује узлазну стопу раста еврозоне, упркос успоравању Немачке: регион од 20 држава је забележио квартални раст БДП-а од 0,3 одсто у другом кварталу ове године, што је изнад очекивања аналитичара о 0,2 одсто експанзије.

Тордоир појашњава да су европски подаци о БДП-у бољи од очекиваних углавном резултат снажног раста у Шпанији , четвртој по величини економији еврозоне, која је надмашила очекивања аналитичара да ће експанзија од 0,5 одсто расти за 0,8 одсто.

image