Економија

ЕУ нема прави одговор на амерички пакет зелених субвенција

Брисел би требало да се усредсреди на поједностављивање механизама финансирања и регулативе у оквиру енергетске транзиције – резултат је анализе "Фајненшел тајмса"
ЕУ нема прави одговор на амерички пакет зелених субвенцијаwww.globallookpress.com © Europa Press

Европска унија тражи начин да се супротстави америчком притиску оличеном у великом пакету зелених субвенција, те закону о смањењу инфлације, који заједно егзистенцијално прете европској економији будући да отварају врата пребацивању компанија у САД.

Међутим, "Фајненшел тајмс" сматра да решење не лежи у фондовима за субвенције европске привреде на тему зелене транзиције блока, што је најавила председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, већ у поједностављивању механизама финансирања и регулативе у оквиру енергетске транзиције.

Иако је Фон дер Лајенова говорила о поједностављењу правила субвенционисања предузећа, и то је донекле учињено у смислу убрзавања финансијске подршке, мало тога је урађено да се размрси или поједностави сложена мрежа механизама финансирања и прописа који су створени током последње две године кризе. Ово би требало да буде приоритет, јер би предузећа подстакло на инвестирање, констатује "Фајненшел тајмс".

Подршка ЕУ зеленој транзицији распрострањена је у "широком спектру политичких иницијатива на високом нивоу као што су Европски зелени договор, Национални енергетски и климатски планови, Реп пауер ЕУ план, Хорајзон Јуроп, Лајф, Инвест ЕУ" итд. "Замислите да покушавате да се снађете међу свим тим иницијативама и фондовима", истиче "Фајненшел тајмс".

Европски инвестициони зелени дилпредвиђа да ће ЕУ обезбедити више од 500 милијарди евра током 10 година за пројекте у области климе и животне средине. Посебно циља на "појаву нових индустрија чисте енергије" уз финансирање пројеката као што су изградња станица за пуњење електричних возила.

Међутим, "Фајненшел тајмс" истиче да Европа већ троши много више од САД на зелену транзицију, и да је проблем у томе што је тешко оркестрирати заједнички пакет субвенција на тржишту од 27 држава чланица које задржавају суверенитет над пореским питањима.

image
VV inauguration
banner