Економија

"Политико": ЕУ суочена с егзистенцијалном претњом из САД

Европска унија планира субвенције не би ли зауставила пропаст сопствене привреде и пресељење компанија у Америку
"Политико": ЕУ суочена с егзистенцијалном претњом из САД© Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Европска унија је у ванредном стању и спрема субвенције како би спречила да се Европа претвори у индустријску пустош, пише "Политико".

Европа се суочава с двоструким ударом из Сједињених Држава. Поред тога што су цене енергената знатно ниже у Америци него на Старом континенту, што је последица санкција уведених Русији, нови амерички Закон о смањењу инфлације омогућава пореске олакшице, али и нуди 369 милијарди долара за подршку зеленој индустрији.

Европски комесар за јединствено тржиште Тијери Бретон упозорио је да нови пакет субвенција администрације Џозефа Бајдена представља "егзистенцијалну претњу" за европску економију будући да отвара врата пребацивању компанија у САД.

Бретон је поновио позиве европских бизнисмена који су упозоравали на олују која стиже. "Све је налик дављењу. Дешава се у тишини", изјавио је председник групе "Бизнис Јуроп" Фредрик Персо.

На састанку одржаном са европским привредним лидерима у Паризу комесар Бретон упозорио је да се хитно мора зауставити "процес деиндустријализације који је у току".

Брисел зато спрема одговор на америчке субвенције у виду сопственог фонда – који је још у септембру поменула председница Комисије Урсула фон дер Лајен – Европског фонда за суверенитет, што би помогло предузећима да улажу у Европу и испуне зелене стандарде, пише "Политико".

Према речима двојице високих званичника, ЕУ сада ради на хитној шеми за усмеравање новца у кључне високотехнолошке индустрије, јер компаније већ доносе одлуке о томе где да граде фабрике за све – од батерија и електричних аутомобила до микрочипова.

Поменути закон представља посебан проблем за земље ЕУ које производе аутомобиле – као што су Француска и Немачка – јер подразумева субвенције за електрична возила у потпуности произведена у САД, те подстиче потрошаче да "купују америчко".

Француска је и раније позивала на противудар на Вашингтон усмеравањем државних средстава у европску индустрију. Та идеја се потом проширила и на Берлин.

Немачки министар економије Роберт Хабек и његов француски колега Бруно ле Мер издали су заједничку изјаву у којој позивају на "индустријску политику ЕУ која омогућава нашим компанијама да напредују у глобалној конкуренцији, посебно кроз технолошко вођство", додајући да "желимо да координирамо европски приступ изазовима као што је Закон о смањењу инфлације Сједињених Држава".

Дакле, залажу се за оштрију индустријску политику, као што су веће државне субвенције за европска предузећа како би се супротставили претњи америчких реформи које ризикују да изазову трансатлантски трговински рат.

О предлогу европских субвенција расправљаће се на предстојећем састанку министара ЕУ.

image