Економија

Копредседник СДП-а: Опасност од деиндустријализације у Немачкој је реална

Немачке компаније које се суочавају с растућим енергетским трошковима виде САД као најатрактивнију светску инвестициону дестинацију
Копредседник СДП-а: Опасност од деиндустријализације у Немачкој је реалнаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Будући да су цене енергената у Америци знатно ниже него у Европи, да нови Закон о смањењу инфлације, који је донела администрација америчког председника Џоа Бајдена, омогућава пореске олакшице, постоје озбиљне назнаке да ће немачка индустрија мигрирати у Сједињене Државе. Према анкети Асоцијације немачких индустријских и трговинских комора (ДИХК) чак 3.100 немачких фирми активно је у иностранству, преноси "Блумберг".

"Да се не заваравамо, опасност од деиндустријализације у Немачкој је реална. Ланци снабдевања су прекинути, фале нам квалификовани радници, уз то цена енергената је све виша. Због тога неке компаније доносе инвестиционе одлуке које су против Немачке. Ако и Федерација немачке индустрије апелује да се ојачају држава и инвестиције, онда то говори да тржиште и држава морају блиско да сарађују", коментарисао је новонастале околности за "Велт" копредседник владајуће немачке Социјалдемократске партије (СДП) Ларс Клингбaјл по повратку с тродневних пословних разговора у Вашингтону и Њујорку.

Велики изазов немачкој индустрији представља Бајденова строга протекционистичка политика, заснована на Закону о смањењу инфлације, потенцирају се домаћи производи, нпр. постоје субвенције за електричне аутомобиле уколико су у потпуности произведени у САД.

"У САД заиста постоје протекционистичке тенденције и оне су усмерене против нас. Америка не би требало да води економску политику против Европљана, имајући у виду да заправо желе да ударе на Кину. Немачка се одваја од Русије, радимо на томе да смањимо утицај Кине, цене енергената су нам високе. Све ово ће бити велики изазов за нашу индустрију. Зато није добро ако и наш највећи савезник своју економску политику усмерава против нас. САД морају знати да њихова индустријска политика може довести до нове конкуренције с Немачком и Европом", изјавио је Клингбајл.

На питање новинара "Велта" шта подразумева под "америчком економском политиком против Немачке", колидер СДП-а је одговорио да у САД доминирају принципи "купуј америчко" и "произведено у Америци".

"САД не праве разлику између враћања послова у своју земљу из Кине или из Европе. Надам се да ће Закон о смањењу инфлације бити измењен", прецизирао је Клингбајл.

image