Економија

Кинеско-бразилски споразум одбацује долар: Следи лом у региону Латинске Америке

Остале земље континента кренуће за Бразилом убрзо након почетка трговине у националним валутама с Кином, истиче локални експерт
Кинеско-бразилски споразум одбацује долар: Следи лом у региону Латинске Америке© Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Договор Бразила и Кине да у билатералној трговини уместо долара користе националне валуте изазваће озбиљне последице у региону Латинске Америке, изјавио је за ТАСС Педро Коста Јуниор са Универзитета у Сао Паулу.

"Ово није новост за Кину. Она већ тргује у јуанима са 25 земаља; са Аргентином у (латиноамеричком) региону. Ипак, Бразил је на другом нивоу јер је главна економија региона, бивши амерички председник Хари Труман је рекао, где год да иде Бразил, цео регион ће га пратити", истакао је експерт.

Бразил чини око половине територије и становништва континента, као и више од половине регионалног БДП-а, додао је Коста Јуниор. Остале земље Латинске Америке ће следити Бразил убрзо након почетка трговине у националним валутама с Кином, додао је он.

Централне банке Бразила и Кине договориле су се 29. марта да директно обављају трговинске и финансијске трансакције, размењујући јуане за реале или обрнуто, уместо да прво конвертују своје валуте у амерички долар.

Кина је највећи трговински партнер Бразила од 2009. године. Уједно је и највеће извозно тржиште Бразила, с више од трећине укупног извоза.

image