Економија

Дедоларизација: Кенија ће од Саудијске Арабије куповати нафту у својој валути

Председник афричке државе упозорио је да ће се нафтно тржиште прилично изменити у наредним недељама, то јест да ће потражња за америчким доларима пасти
Дедоларизација: Кенија ће од Саудијске Арабије куповати нафту у својој валути© Tanjug/AP Photo/Brian Inganga, File

Председник Кеније Вилијам Руто потписао је споразум са Саудијском Арабијом о куповини нафте за кенијске шилинге уместо за америчке доларе.

Међутим, како је курс америчке валуте достигао 145,5 шилинга због повећане потражње увозника, председник Руто је оптужио нафтне картеле да гомилају америчке доларе као одговор на кризу, а што је пак изазвало несташицу горива широм Кеније, преноси "Спутник интернешенел".

"Даћу вам бесплатан савет, ви који гомилате доларе, можете и да их изгубите, боље урадите шта треба, јер ће ово тржиште бити другачије за неколико недеља", рекао је Руто, алудирајући на споразум између кенијске и саудијске владе о увозу горива на кредит.

Очекује се да ће потражња за америчким доларима пасти када уговор двеју земаља ступи на снагу, а етиопијски председник сматра да ће тај потез осигурати доступност долара.

"У наредних неколико недеља доступност долара ће бити веома различита, јер ће наше компаније сада плаћати гориво у кенијским шилинзима", рекао је председник на берзи у Најробију 22. марта.

Кенија увози већину горива из земаља попут Саудијске Арабије и Уједињених Арапских Емирата и до сада је трансакције плаћала у доларима.

image