Економија

Ројтерс: Европске банке појачавају трговину специјализованим кредитима како би смањиле ризик

Криза у банкарском сектору натерала је европске зајмодавце да се окрећу СРТ трансакцијама
Ројтерс: Европске банке појачавају трговину специјализованим кредитима како би смањиле ризикGetty © Andreas Rentz / Staff

Европске банке се све више окрећу специфичним уговорима са инвеститорима, као што су хеџ фондови, како би портфолио кредита, вредан више милијарди евра, ослободили дела ризика и побољшали своју финансијску снагу, рекло је Ројтерсу неколико извора.

Банке под надзором Европске централне банке (ЕЦБ), највеће у зони евра, прошле године су закључиле такве послове вредне рекордних 174 милијарде евра (189 милијарди долара), рекао је регулатор Ројтерсу.

Ове трансакције "преноса значајног ризика" (СРТ) нису нове, али пошто су обично билатералне и приватне, подаци о њима нису јавни и њихови услови се строго чувају.

Пребацивањем дела ризика са својих кредита, банке могу значајно да смање капитал који им је потребан за покривање потенцијалних губитака, наводе из адвокатске канцеларије "Клифор Ченс".

За разлику од традиционалне секјуритизације, у којој се имовина банке премешта у посебан ентитет који затим продаје хартије од вредности инвеститорима, СРТ су често "синтетички" и опонашају продају.

Банка обично може да пренесе ризике губитака који су еквивалентни око 7 до 12 одсто кредитног портфеља, рекла су Ројтерсу два извора.

Привлачност за инвеститора је мање променљива зарада него на многа средства са сталним приходима којима се јавно тргује, а у зависности од квалитета кредитног фонда, веће награде у виду купона за заштиту коју пружају банци.

"Интересовање инвеститора се повећало", рекао је Џејсон Марлоу, генерални директор "Барклизовог" тима за управљање портфолиом корпоративних кредита.

Марлоу је рекао да су банке које су у прошлости користиле СРТ једном у три године сада могле да их користе "једном или чак више пута" годишње како би ослободиле кредитне линије које би се могле користити за даље позајмљивање у окружењу све ограниченијег капитала.

Да би се смањио ризик са којим би се банка суочила ако инвеститор није у могућности да испуни свој део трговине, готовински колатерал се ставља на покриће потенцијалних губитака чији је ризик пренет, за који извори на тржишту кажу да је кључан за банку да добије капитал ослобађање од регулатора.

Из ЕЦБ, која директно надгледа најзначајније банке у зони евра, рекли су Ројтерсу да је највећи део трансакција у 2022. укључивао зајмове који су још увек на снази, што је промена у односу на 2021. када су "кварни" зајмови чинили више од трећине таквих трговина.

Иако су банке већ користиле такве послове пре прошломесечних превирања у банкарском сектору, крај два америчка зајмодавца и спасавање "Креди Свиса" изазвали су забринутост због утицаја економског успоравања на кредитне портфеље.

Банке виде "поремећај на тржишту и пажљивије испитивање ризика, а да би доследно финансирале и капитализирале своје пословање у будућности, оне знају да морају да предузму мере раније него што би то иначе био случај", рекао је Роберт Бредбери, шеф кредитног сектора код "Алвареза и Марсала".

image