Економија

Шведски пензиони фонд остао без директора, улагали у америчке банке које су пропале

Смена Билинга, који је у фирми од 2016. године, најдраматичнија је кадровска промена до сада због због којег је фонд изгубио на улагањима у три пропале америчке банке
Шведски пензиони фонд остао без директора, улагали у америчке банке које су пропалеwww.globallookpress.com © Wang Ying

Главни извршни директор "Алекте" Магнус Билинг био је приморан да се повуче са функције након што је овај највећи шведски пензиони фонд постао једна од највећих иностраних жртава у краху "Силикон вели банке" (СВБ).

Фонд је одлучио да Билинг одмах оде из фирме, јер се бори са губицима од скоро 2 милијарде долара, наводи се у саопштењу, преноси "Блумберг". Одбор је одлуку донео након расправе о томе како вратити поверење у фонд, додаје се у саопштењу.

Заменица генералног директора Катарина Торслунд је именована за вршиоца дужности, а процес за проналажење новог лидера "Алекте" почиње одмах.

Смена Билинга, који је у фирми од 2016. године, најдраматичнија је кадровска промена до сада због због којег је фонд изгубио на улагањима у матичну "Силикон вели банку" (СВБ), "Сигначур банку" и "Прву републичку банку". Ниједан други пензиони фонд није се кладио у америчке банке у тој мери у којој је "Алекта".

Фонд је прошле недеље шефицу управљања капиталом Лиселот Ледин послао на одсуство и најавио да ће смањити велике уделе у компанијама које су "далеко од куће". Председница Ингрид Бонде је тада назвала инвестиционе одлуке "необично неспособним", да би се суочила са оштрим критикама адвоката који представљају Унионен, један од највећих синдиката у Шведској, који су то оценили "као чин настао у паници да покажете да нешто радите, а да само поједина особа извуче дебљи крај".

"Алекта", која надгледа штедњу 2,6 милиона Швеђана, има под управљањем 1,2 билиона круна (115 милијарди долара). Фонд је недавно напустио удео код два локална зајмодавца – "Свенској Ханделсбанкен АБ" и "Сведбанк АБ", и одлучио да инвестира у америчке банке.

Првобитно је отварао позиције између 2017. и 2019. године, али је годинама уложио више ресурса. Фонд је саопштио да не очекује да ће повратити било које од својих улагања у СВБ и "Сигначуре" и да је продао свој удео "Првој републичкој банци" са губитком.

Последице неуспешних клађења већ су довеле до укључивања државног финансијског надзора, док су и влада и централна банка рекле да пажљиво прате ситуацију. Прошле недеље, "Дагенс индустри" је известио да је ФСА проширила преглед улагања "Алекте" тако да укључује и друге трговине односе, а не само споменуте три америчке банке.

image