Свет

Трамп за пропаст "Силикон вели бенк" криви Бајденову политику: Биће горе него 1929.

"Имаћемо велику депресију далеко већу и моћнију од оне 1929, а доказ за то је што су банке већ почеле да пропадају", истакао је бивши председник САД
Трамп за пропаст "Силикон вели бенк" криви Бајденову политику: Биће горе него 1929.© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, File

Коментаришући банкрот америчке "Силикон вели банк" (СВБ), бивши лидер САД Доналд Трамп је за поменути крах оптужио економску политику председника Џозефа Бајдена, додајући да су на видику нови финансијски колапси.

"Са оним што се дешава у нашој економији и предлозима из највећег и најглупљег повећања пореза у историји САД, па пута пет, Џо Бајден ће остати упамћен као Херберт Хувер модерних дана (Хувер је био председник САД у време Велике депресије)", навео је Трамп на својој друштвеној мрежи "Трут сошл", а пренео "Њузвик".

"Имаћемо велику депресију далеко већу и моћнију од оне 1929, а доказ за то је што су банке већ почеле да пропадају!!!", додао је бивши председник.

Претходно је Трампов тим издао саопштење за "Фокс њуз диџитал" у којем је такође изнета тврдња да је колапс СВБ изазвала демократска политика.

"Демократе које су ван контроле и Бајденова администрација наставили су да патетично криве председника Бајдена за њихове пропусте пласирањем очајничких лажи попут оних о кинеским шпијунским балонима, искакању воза у Ист Палестајну, а сада о колапсу СВБ", изјавио је Трампов портпарол Стивен Чaнг. 

"Ово није ништа друго до тужан покушај да се јавности замажу очи како би се избегла одговорност", рекао је Чанг и додао да је "чињеница да је Бајден водио катастрофалну економију која је опустошила обичне Американце и изазвала беду широм земље ".

Од колапса СВБ многи су тврдили да је све дугорочна последица закона који је Трамп потписао 2018. а којим су укинути прописи за средње и регионалне банке, као што је СВБ. Закон је омогућио банкама са имовином већом од 250 милијарди долара да избегну обавезни надзор Федералних резерви које су проверавале њихову стабилност, у односу на претходни лимит од 50 милијарди долара имовине, који је постављен након Велике депресије.

Велика депресија означава период светске економске кризе која је почела 1928. у САД и трајала до 1939. године. Била је то најдужа и најоштрија криза која је погодила индустријализовани Запад.

image