Економија

Највећи пензиони фонд Шведске остао без 2 милијарде долара због улагања пропале америчке банке

Највећи пензиони фонд у Шведској улагао у америчке банке, остао без две милијарде долара
Највећи пензиони фонд Шведске остао без 2 милијарде долара због улагања пропале америчке банкеGetty © Jonas Gratzer / Stringer

Највећи шведски пензиони фонд "Алекта" послао је директорку сектора капитала на одсуство након што је откривено да су изгубили две милијарде долара после колапса америчких банака у које су улагали.

Фонд је саопштио да ће ублажити изложеност ризику тако што ће мање улагати у компаније далеко од свог домаћег тржишта. "Алекта" је именовала Ан Гревелиус за вршиоца дужности шефа управљања портфолиом капитала. Лизелот Ледин, шефица акција одговорна за то што је "Алекта" постала један од највећих акционара "Силикон вели банке" (СВБ), "Сигначур банке" и "Прве републичке банке", послата је на одсуство, рекао је портпарол Џејкоб Лапидус.

СВБ и "Сигначур" су прошлог месеца пропале, док се "Прва републичка банка" и даље бори да преживи.

"Губици у америчким банкама озбиљно су нарушили поверење клијената у 'Алекту' и њено управљање капиталом", рекао је извршни директор фонда Магнус Билинг. "Сада је на нама да докажемо да поново заслужујемо поверење клијената", рекао је он и додао да је "'Алектином' управљању капиталом потребан нови почетак и нови менаџмент."

Ниједан други пензиони фонд се није кладио на три зајмодавца у мери у којој је урадила "Алекта". Портпарол фонда је од тада рекао да не очекују да ће повратити било које од својих улагања у СВБ и "Сигначур", као и да су свој удео у "Првој републичкој" продали уз губитке.

Вест о губицима изазвала је негодовање јавности у Шведској, где "Алекта" управља новцем 2,6 милиона приватних купаца. Фонд је недавно одлучио да одустане од локалних зајмодаваца и инвестира у врло специфичне америчке банке.

Иако недавни губици неће утицати на "Алектин" коефицијент солвентности – још увек има 1,2 билиона круна имовине под управљањем – то је подстакло шире обрачуне. Фонд је покренуо интерну истрагу о својим инвестиционим процесима, коју помно прате влада и Риксбанка и недавно је добио позив од шведских финансијских власти.

Интересантно је да је "Алектин" највећи страни холдинг на крају прошле године био је "Мајкрософт" будући да је фонд имао 5,2 одсто свог портфеља уложеног у акције компаније. "Алекта" је такође имала 4 одсто свог портфеља у "Алфабету".

Пензиони систем Шведске омогућава људима да уложе део својих пензија у фондове по свом избору. Ако се примети да се "Алекта" понаша немарно, Швеђани би могли да уложе свој новац негде другде, што се до сада није догодило.

image
VV inauguration
banner