Економија

Вучић: Веће плате за медицинске сестре и лекаре пре краја године

Председник Србије уручио је данас уговоре о запослењу најуспешнијим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији
Вучић: Веће плате за медицинске сестре и лекаре пре краја године© TANJUG / MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Сто најуспешнијих дипломца свих медицинских факултета и исто толико дипломаца средњих медицинских школа у Србији добило је данас уговоре о запослењу у некој од здравствених установа у Србији. Уговоре им је уручио председник Србије Александар Вучић током свечане церемоније у Палати Србија и том приликом најавио веће плате за медицинске раднике и лекаре пре краја године.

"Упркос проблемила и тешкоћама са којима се цео свет суочава, ми ћемо дати све од свега да медицинским сестрама и лекарима обезбедимо већа примања пре краја године, да се наши људи врате у домовину и да дамо све од себе да увек имамо најбоље у клиникама, здравственим центрима и амбулантама", рекао је Вучић.

Кад радите за државу, немате много права да се померате испред и иза линија којима је ваше дело омеђано, поручио је председник Србије и додао да ће бити носиоци највећих функција у здравству и друштву, те да сада имају више одговорности и посла.

Студентима су се обратили и министарка здравља Даница Грујичић, која им је поручила добродошлицу у здравствени систем Србије, као и декан Медицинског факултета у Београду проф. др Лазар Давидовић.

"У часу када ступам међу чланове лекарске професије свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу хуманости - сви ову реченицу изговарају када ступају на дужност лекара, онако како је 1946. године усвојена као део модерне верзије Хипократове заклетве", рекла је министарка на почетку свог обраћања.

Она је истакла да је оригинална античка верзија Хипократове заклетве доживљавала лекаре као припаднике посебног реда и захтевала од њих жртву и посвећеност.

"Свет је донео модерне нивое посвећености, у некима блаже, у некима јаче, свој живот ставити у службу хуманости, можемо само да замислимо како је то било у прошлом веку, у време када је човечанство изашло из рата", додала је она.

Она је рекла да Министарство данас представља стратешки ресурс који држава препознаје и у последњих осам година уложено је много у опрему, људство и све оно сто је важно за здравство.

Министарка је захвалила и председнику Александру Вучићу и Влади Србије на свему што је урађено у области здравства.

Она је поручила да се и данас се налазимо у веома тешким временима.

"Наш народ је некада био млад и пун снаге, виталности, данас је стар и боримо се за рађање више деце, потомство и подмлађивање и од вашег пожртвовања зависи бољитак државе", истакла је она.

Додала је да се данас млади лекари и медицинске сестре и техничари укључују у државно здравство јер је оно најважније.

"Будите хумани то ће вас потврдити као лекаре и достојне тог звања, поготово када је хуманости све мање, добродошли у државно здравство Србије-темељ за оздрављање и опстанак нашег народа", истакла је министарка на крају свог обраћања.

image