Економија

Уцена из ЕУ: Укините забрану увоза украјинског жита или нема помоћи за пољопривреднике

Неколико европских земаља, укључујући Пољску, Мађарску и Словачку, забранило је увоз производа украјинске пољопривреде јер угрожавају домаће тржиште
Уцена из ЕУ: Укините забрану увоза украјинског жита или нема помоћи за пољопривреднике© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, File

Државе чланице ће морати да укину једностране забране увоза пољопривредних добара из Украјине како би добиле обећану финансијску помоћ за подршку својим пољопривредницима, рекао је комесар ЕУ за пољопривреду Јануш Војчеховски министрима пољопривреде на затвореном састанку, преноси "Еурактив".

Састанак, који је одржан у уторак 25. априла, уследио је након одлуке неколико земаља, укључујући Пољску, Мађарску и Словачку, да забране увоз производа украјинске пољопривреде.

Одлука је донета након што је услед низа мера ЕУ за помоћ Украјини у извозу пољопривредних производа прилив робе попут житарица и живине утицао на пад цена и до ивице опстанка фармера у Европи.

"У потпуности разумемо захтев пет држава чланица да се уведу мере против ове превелике понуде производа из Украјине јер то ствара многе проблеме за пољопривреднике", признао је комесар Војчеховски на конференцији за новинаре после састанка.

Заједно са Румунијом и Бугарском, пет најугроженијих земаља на првој линији сада гурају Комисију да понуди већу подршку због поремећаја тржишта.

Након вишемесечног разматрања, Комисија је претходно употребила 56 милиона евра из фонда пољопривредних резерви Заједничке пољопривредне политике како би помогла у ублажавању терета за земље које се граниче са Украјином.

Додатних 100 милиона евра помоћи из истог фонда брзо је предложено само неколико дана након што су земље увеле забрану, упркос чињеници да је тај потез вероватно кршење закона ЕУ, подсећа "Еурактив".

Међутим, чини се да ово финансирање зависи од тога да земље одустану од својих забрана, пише овај сајт позивајући се на свој извор са затвореног састанка на којем је комесар нагласио да ће државе чланице морати да укину једностране мере како би добиле подршку.

Извршна власт ЕУ још није изнела детаље о томе како ће ова средства бити распоређена, али је током састанка поновила да ће свих пет земаља добити ову помоћ.

Погођене земље чланице подстичу Комисију да прошири обим заштитног механизма, који има за циљ да заштити одређене домаће секторе од повећања увоза након шеме либерализације трговине, како би укључио шири спектар пољопривредних производа.

Повереник је, међутим, стао на овом захтеву, напомињући да пет најосетљивијих производа, укључујући уљану репицу, кукуруз, пшеницу, сунцокретово семе и сунцокретово уље, чине 80 одсто свих производа.

"Осталих осам производа су свакако у одређеној мери важни производи, али имају мањи значај", рекао је он и додао да мисли да се проблеми са овим производима могу решити уз помоћ прихода или коришћењем садашње заштитне клаузуле.

"То је изузетно важна мера, корисно решење по нашем мишљењу", рекао је он у вези са заштитним механизмом који је сада на снази.

image
VV inauguration
banner