Свет

Ни Бугарска не жели жито из Украјине: Обустављен увоз хране

Одлука је донета због чињенице да су током прошле године у земљи остале значајне количине хране, што је пореметило ланац снабдевања, рекао је премијер у техничком мандату Гилиб Донев
Ни Бугарска не жели жито из Украјине: Обустављен увоз хранеGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Поред Мађарске, Словачке и Пољске, сада је и Бугарска одлучила да забрани увоз житарица и друге хране из суседне Украјине, са изузетком транзитних производа, јавља радио "Бугарска", позивајући се на изјаву премијера у техничком мандату.

"Премијер у техничком мандату Гилиб Донев саопштио је на почетку седнице владе да је Бугарска увела привремену забрану увоза хране из Украјине, са изузетком транзитне робе", наводи се.

Према његовим речима, одлука је донета због чињенице да су током прошле године у земљи остале значајне количине хране, што је пореметило ланац снабдевања. 

"Ова ситуација би могла да има изузетно озбиљне последице на бугарски бизнис", казао је Донев.

Премијер је изразио наду да ће Брисел разумети став низа земаља које су донеле сличну одлуку, рекавши да Бугарска остаје солидарна са Украјином, али да "банкрот бугарских фармера неће допринети подршци Кијева".

Подсетимо, Пољска и Мађарска су, усред протеста локалних фармера, крајем прошле недеље саопштиле да обустављају увоз украјинских пољопривредних производа који улазе на европско тржиште без царина. Убрзо након њих и Словачка је најавила обуставу увоза житарица и других појединачних производа из Украјине.

Шеф странке "Смер", бивши премијер Словачке Роберт Фицо позвао је власти те земље да забране увоз житарица из Украјине.

"То треба одмах да се уради, јер словачки фармери већ дуже време вапе за помоћ", поручио је Фицо.

Како се наводи, словачко министарство пољопривреде не препоручује увоз украјинског жита након што је у једној од серија нађе пестицид, који може негативно утицати на здравље људи.

image