Свет

ЕЦБ: Инфлација би могла да остане "непријатно висока"

Чак и уколико у наредним месецима укупна стопа инфлације буде опадала, овакво стање би остало на снази, упозорила је Лагардова
ЕЦБ: Инфлација би могла да остане "непријатно висока"www.globallookpress.com © Arne Dedert

Основна инфлација у еврозони остаће висока у блиској будућности, тако да је повећање каматне стопе Европске централне банке од 50 базних поена овог месеца све извесније, рекла је председница ЕЦБ Кристин Лагард, преноси Ројтерс.

ЕЦБ је већ подигла стопе за три процентна поена од јула. Очекује се још једно повећање, од пола процентног поена 16. марта.

Лагардова је рекла да је најављено повећање сада "веома вероватно", али је такође упозорила да би основна инфлација, која подстичу променљиве цене хране и горива, могла остати "непријатно висока", чак и уколико у наредним месецима укупна стопа инфлације буде опадала.

"Краткорочно, базна инфлација ће бити висока", изјавила је Лагардова у недељу.

Основна инфлација порасла је на рекордних 5,6 одсто прошлог месеца и многи страхују да је то повећање последица пораста плата у сектору услуга, што раст цена чини трајнијим и тешким за обуздавање.

"Морамо да наставимо да предузимамо све неопходне мере да инфлацију вратимо на два одсто. И то ћемо и учинити", рекла је Лагардова.

Она је додала да се економија еврозоне држи боље него што се страховало и да би производња требало да се убрза у последњем кварталу 2022.

image
VV inauguration
banner