Економија

Тржишта у сенци претње нове "финансијске несреће": Да ли нам предстоји понављање економске кризе

Лудовик Субран каже да имамо све сегменте "Мински момента", позивајући се тако на опис економисте Хајмана Минскија о наглом паду цена имовине после нагомилавања дуга
Тржишта у сенци претње нове "финансијске несреће": Да ли нам предстоји понављање економске кризеGetty © Sean Gallup / Staff

Инвеститори би требало да се припремају за месецe прилагођавања тржишта у сенци претње од нове "финансијске несреће", упозорава Лудовик Субран, главни економиста немачког гиганта међу светским осигуравајућим кућама, компаније "Алијанц". Он је за телевизију "Блумберг" рекао да имамо све сегменте такозваног "Мински момента" - појаве назване по економисти Хајману Минскију, која подразумева нагли пад цена имовине после нагомилавања дуга.

"Видите да свуда ови базени ликвидности или кршење ликвидности почињу да буду видљиви", указује Субран.

Овај економиста није први који је прибегао том опису откако је у марту почео низ банкрота америчких банака, али његова употреба термина и његова листа повезаних ризика наглашавају како околности које су довеле до тих превирања и захватиле "Креди свис Груп АГ" такође нису нестале.

"Наравно да су комерцијалне некретнине и омча пропасти са регионалним банкама у САД забрињавајући. Забринут сам због погрешне цене корпоративног кредитног ризика", каже Субран.

Изненадне промене у глобалној монетарној политици карактеришу агресивна повећања каматних стопа и то је довело до тренутних тензија, али он сматра да би требало урадити више од тога. 

"Свима је проблем сада веома нагло затезање, али онда постоји и додатни слој погрешног управљања ризиком. Нова финансијска несрећа могла би доћи из банкарског сектора, могла би доћи од неких веома специјализованих хеџ фондова у комерцијалним некретнинама, али би могла доћи и из мешавине та два", каже Субран.

Он указује да инвеститоре очекује узбудљива и тешка "вожња" пуна неравнина.

"Не мислимо да смо у римејку глобалне финансијске кризе, али мислим да ће ови тренуци ослобађања, ови катарзични тренуци сигурно бити чешћи у наредних неколико месеци", каже Субран.

Шта је "Мински моменат"?

Термин, назван по покојном америчком економисти Хајману Минскију, означава, наиме, крај економског бума и просперитетних периода у којима су се инвеститори охрабрили да предузму агресивне шпекулативне радње, и ризиковали да позајмљују оно што не може да се отплати.

У том периоду цене престану да расту, а зајмодавци траже отплату кредита, па инвеститори морају да почну да продају имовину - а то све може довести до изненадног колапса у цени имовине, док тржиште сведочи Минском моменту.

image