Економија

Трећи крах за редом: Пропала још једна велика банка у Америци

Џеј Пи Морган Чејс&Ко преузеће 173 милијарде долара дугова пропале банке и око 30 милијарди долара осигурања
Трећи крах за редом: Пропала још једна велика банка у Америци© Tanjug/AP Photo/Steven Senne, File

Трећа велика америчка банка пропала је у последња два месеца, а амерички регулатори саопштили су да је након преузимања постигнут договор о продаји Прве републичке банке (ФРЦ) компанији Џеј Пи Морган Чејс&Ко.

Банкарски гигант преузеће 173 милијарде долара дугова и око 30 милијарди долара осигурања ФРЦ-а, укључујући и 92 милијарде долара депозита, саопштио је Џеј Пи Морган Чејс, а пренео је Ројтерс.

Акције ФРЦ-а пале су за 36 одсто пред куповину, а ове године изгубиле су 97 одсто своје вредности.

Одељење за финансијску заштиту и иновације Калифорније саопштило је да је преузело Прву републичку банку и да ће Федерална корпорација за осигурање депозита (ФДИЦ) деловати као њен стечајни управник.

ФДИЦ је у својој изјави проценио да ће висина фонда за осигурање депозита бити око 13 милијарди долара, а коначна цена биће одређена када се оконча стечај.

Спасавање велике америчке банке догодило се мање од два месеца од пропасти банке Силицијумске долине и Сигначур бенк, за које су преузете хитне владине мере како би се стабилизовало тржиште након повлачења депозита америчких зајмодаваца.

"Влада је позвала нас и остале да се умешамо и ми смо то учинили. Наша финансијска снага, способности и пословни модел омогућили су нам да направимо понуду за трансакцију која ће минимализовати трошкове Фонда за осигурање депозита", рекао је извршни директор Џеј Пи Морган Чејса Џејми Дајмон.

Из ове компаније саопштили су да очекују да ће постићи једнократни добитак након опорезивања од приближно 2,6 милијарди долара након договора који није укључивао процењене трошкове реструктурирања након опорезивања од две милијарде долара вероватно у наредних 18 месеци.

Такође, они су саопштили и да ће 84 канцеларије пропале банке у осам држава бити поново отворене као подружнице Џеј Пи Морган Чејс банке.

image
VV inauguration
banner