Економија

Рок за другу рата пореза на имовину 15. мај: За кашњење следе камате

Овај порез се плаћа квартално, а кашњење или једнократно измирење пореске обавезе на крају календарске године доводи до обрачуна и наплате камате по стопи која тренутно износи 16 одсто
Рок за другу рата пореза на имовину 15. мај: За кашњење следе каматеGetty © Srdjan Stevanovic

Друга рата пореза на имовину физичких лица за ову годину доспева на наплату 15. маја. Градска пореска управа Новог Сада подсетила је данас пореске обвезнике физичка лица, предузетнике и правна лица да се благовременим плаћањем пореза избегава наплата камате прописане за случај кашњења.

Из Управе су навели да с обзиром да се овај порез плаћа квартално, кашњење или једнократно измирење пореске обавезе на крају календарске године доводи до обрачуна и наплате камате по стопи која тренутно износи 16 одсто.

Из Народне банке Србије наводе да се дина картицом на шалтерима Управе за трезор Министарства финансија порез може платити без провизије.

"Овом картицом се на шалтерима Управе за трезор, без провизије могу платити и порез на доходак грађана, на промет моторних возила, доходак грађана на приход од пољопривреде и шумарства као и доприноси за обавезно социјално осигурање пољопривредника", наводе из НБС.

Порез на имовину физичких лица може се платити и скенирањем НБС ИПС QР кода на решењима на којима је припремљен овај код, коришћењем мобилне апликације банке у којој обвезници имају рачун.

image