Свет

Сијартова порука ЕУ: Западни Балкан никад потребнији Унији, Мађарска може да убрза приступање

За све оне који заговарају да се ЕУ не шири, мислим да они раде на слабљењу Уније, поручио је мађарски министар иностраних послова
Сијартова порука ЕУ: Западни Балкан никад потребнији Унији, Мађарска може да убрза приступањеwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто изјавио је данас да Европска унија мора да буде свесна да је Западни Балкан потребнији Унији више него икада и додао да када је у питању безбедносна политика, Мађарска може са своје стране да убрза приступне процесе.

Петер Сијарто је то изјавио током Министарског панела у оквиру Балканског форума који се одржава у Будимпешти, а у којем учествују и министар спољних послова Србије Ивица Дачић, министар спољних послова Северне Македоније Бујар Османи, као и министарка спољних послова Албаније Олта Џачка.

"Што више чланова ЕУ, тиме је ЕУ и јача. За све оне који заговарају да се ЕУ не шири, мислим да они раде на слабљењу Уније", рекао је Сијарто.

Додао је да када је у питању процес проширења у оквиру ЕУ, постоји много препрека за земље кандидате.

"Што се тиче Мађарске, када је у питању безбедносна политика, ми можемо да убрзамо ове процесе, јер имамо велику претњу због имиграната и илегалне имиграције", рекао је Сијарто.

Оценио је да ЕУ неће моћи да издржи притисак миграната ако не укључи земље Западног Балкана у ове процесе.

"ЕУ треба да убрза процесе за прикључење и то нема никакве везе са правним аспектима. То је чисто израз политичке воље да ли некога желимо раније или брже да примимо. Не би требало говорити о неким препрекама. Они који су за јачање ЕУ су за бржи приступ нових чланова", оценио је Сијарто.

image