Свет

Мађарска тражи да се процене ефекти ЕУ санкција Русији

Санкције имају смисла ако погађају Русију више него Европу, каже саветник мађарског премијера Балаш Орбан
Мађарска тражи да се процене ефекти ЕУ санкција Русији© Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Европски лидери и Европска комисија требало би да процене утицај санкција које је ЕУ увела Русији на појединачне државе чланице, нарочито у контексту текуће енергетске кризе, сматра главни саветник мађарског премијера Виктора Орбана Балаш Орбан.

"Санкције имају смисла ако погађају Русију више него Европу, али не би требало да буду аутоматизам", изјавио је Балаш Орбан у интервјуу за "Евроактив" после самита ЕУ.

После једанаесточасовне дискусије, земље чланице ЕУ договориле су се око деветог пакета санкција Русији, који се описује као најслабији до сада, констатује портал.

Подсећа се да је мађарски премијер раније позвао ЕУ да повуче санкције против Москве.

Његов саветник истог презимена потврдио је да ће у јануару бити одржан референдум у Мађарској на којем ће се грађани изјашњавати о томе да ли подржавају противљење своје владе увођењу санкција Русији због покретања војне операције у Украјини.

"Пре него што почнемо да се договарамо око десетог или једанаестог пакета санкција, требало би да седнемо сви заједно и поведемо озбиљну дискусију о ефектима до сада уведених рестриктивних мера", сматра Балаш Орбан.

Балаш Орбан рекао је и да је струја, односно сектор енергетике, "не-зона" за Мађарску, како ју је назвао, појашњавајући да ће његова земља тражити даље изузетке у областима где санкције више погађају ЕУ него Москву. Тако се прошле недеље, Будимпешта успротивила да се на листу особа којима је забрањен улазак у ЕУ уврсте три руска званичника, међу којима и министар енергетике.

"То би било неприхватљиво са стране мађарске енергетске безбедности. Преговарамо са њим о нашој енергетици и како онда да га ставимо на листу санкционисаних", објашњава Орбан.

Руска војна операција и различити приступи две чланице ЕУ, Мађарске и Пољске, начинима на које би ЕУ требало да се постави према њој, захладили су односе Будимпеште и Варшаве, наводи Орбан и додаје да се сада улаже доста енергије у то да се односи поправе а сарадња настави.

 

image