Економија

Америка дуплирала извоз азотних ђубрива

Убрзање америчке продаје наглашава далекосежне последице санкција Русији на глобално тржиште хране и енергије
Америка дуплирала извоз азотних ђубриваwww.globallookpress.com © © Dirceu Portugal

Амерички извоз азотних ђубрива скочио је овог лета на вишегодишњи максимум, пошто је раст цена природног гаса подигао у Европи трошкове производње хранљивих материја за усеве, што је понуду из САД учинило конкурентнијом.

Извоз из Сједињених Држава, трећег по величини светског произвођача азотних ђубрива, порастао је на 370.000 кратких тона у августу, што је више него дупло у односу на укупан извоз у 2021. години, према најновијим подацима америчке Канцеларије за статистику, које је за Ројтерс прикупила индустријска група Фертилизер институт (ТФИ).

То је истовремено и највећи месечни извоз од 2013, од када је ТФИ почео да прати ове податке.

Убрзање америчке продаје наглашава далекосежне последице ситуације у Украјини на глобално тржиште хране и енергије. Русија, која је под западним санкцијама, водећи је произвођач ђубрива и природног гаса, кључног у производњи азотних ђубрива за повећање приноса кукуруза и других усева.

Од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини, Европа је почела да се одвикава од руског природног гаса, а гасовод који транспортује амонијак из Русије до украјинске луке је затворен. Европске компаније су биле принуђене да затворе неке фабрике ђубрива због високих трошкова.

Оскудна понуда ђубрива је толико подигла цене хранљивих материја за усеве широм света да су Уједињене нације овог месеца упозориле на „будућу кризу“ доступности тих производа.

Продаја америчког ђубрива европским купцима надмашује продају у САД, али и другим купцима попут Индонезије и Малезије, рекао је Алистер Валас, директор Аргус медија у Лондону.

Европске земље са највећим годишњим растом куповине ђубрива из САД су Француска, Белгија, Норвешка и Литванија, а у остатку света су знатно порасле испоруке Мароку, Чилеу и Бразилу.

Упркос порасту извоза, одвојени подаци ТФИ показују да испоруке азотних ђубрива у САД од јуна бележе други највиши ниво у последњој деценији, што указује на глобално премештање, а не на недостатак.

За сада није јасно да ли су САД произвеле више ђубрива него иначе у јулу и августу или су преусмериле већи део испорука у Европу, рекао је Џејсон Трендл, економиста у ТФИ.

image
VV inauguration
banner