Економија

Порез на доходак за Русе који из иностранства раде за домаће фирме

Порез на доходак од 13 одсто ће се наплаћивати како стално запосленима, тако и фриленсерима, пореским резидентима и нерезидентима
Порез на доходак за Русе који из иностранства раде за домаће фирмеGetty © Oli Scarff

Држављани Руске Федерације, који дуже од шест месеци раде из иностранства за руске компаније, ће од 2024. године плаћати порез на доходак од 13 одсто. На основу новог предлога закона неким држављанима Руске Федерације прети двоструко опорезивање, у Русији и земљи у којој сада живе, преноси Комерсант.

Министарство финансија Русије завршило је измене и допуне нових правила за плаћање пореза и предлог закона је спеман за подношење државној Думи.

По новим правилима, порез на доходак од 13 одсто ће се наплаћивати како стално запосленима, тако и фриленсерима, пореским резидентима и нерезидентима, од 2024. године.

Руски грађани који приходују више од 58.000 евра годишње ће плаћати порез од 15 одсто, произилази из предлога закона.

"Када запослени ради на даљину, наравно, тешко је да компаније провере да ли је он руски порески резидент или не", рекао је заменик министра финансија Русије Алексеј Сазанов.

Руска Федерација има споразум о избегавању двоструког опорезивања са око 80 држава, али проблем може да настане у односима са "непријатељским земљама", закључује руски лист.

image