Свет

Пекинг: Ако је Кина претња, шта су онда неке од чланица Г7?

Хуа Чуњин је истакла да је у садашњој фази Кина "мотор број један светске економије" и да више доприноси светском расту него све чланице Г7 заједно
Пекинг: Ако је Кина претња, шта су онда неке од чланица Г7?© AP Photo/Mark Schiefelbein

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Хуа Чуњин критички се осврнула на изјаве учесника самита Г7 одржаног у Хирошими, по којима је политика Кине претња миру и безбедности на глобалном нивоу.

"Неке чланице Г7 назвале су Кину највећом претњом глобалној безбедности и просперитету. Да ли сте озбиљни?", написала је она на друштвеним мрежама.

"Ако је Кина претња, шта су онда неке од чланица Г7 које започињу ратове са сувереним државама, руше легитимне стране владе, повлаче се из мултилатералних споразума и терају друге земље да прекину ланце снабдевања", запитала је кинеска званичница.

Хуа је истакла да је у садашњој фази Кина "мотор број један светске економије", да више доприноси светском расту него све чланице Г7 заједно, да одржава трговинске и економске односе са више од 140 земаља света и да је друга по доприносима у финансирању мировних операција УН, преноси Интерфакс.

Заменик кинеског министра спољних послова Сун Вејдонг, у понедељак је позвао јапанског амбасадора у Пекингу Хидеа Тарумија на разговор да би му уручио протест због питања у вези са Кином, која су разматрана на самиту Групе седам у Хирошими током викенда.

Лидери Г7 на тродневном самиту изразили су озбиљну забринутост због, како су навели, растућих тензија у Источном и Јужном кинеском мору, као и због стања људских права у Кини, укључујући Тибет и Синђанг.

image