Економија

Кафа поново поскупљује у Србији?

Овај артикал поскупљује већ три године, а током последњих шест месеци сви већи произвођачи су подигли цене
Кафа поново поскупљује у Србији?© Nikolay Gyngazov/Global Look Press

Да би кафа поново могла да поскупи, и то мешавина робусте коју Срби најчешће конзумирају, известио је "Блумберг", јер су највећи произвођачи Вијетнам, Бразил и Индонезија услед временских и других неприлика, повећали цене. 

Агенција је објавила да су велепродајне цене сирове кафе робуста половином маја достигле највише нивое на берзама у последњих 12 година.

Према писању листа "Новости", међутим, произвођачи у Србији за сада нису најавили нова поскупљења.

Према званичним подацима Републичког завода за статистику Србије, цене у групи кафа које укључују све врсте, у априлу су међугодишње порасле 15 одсто, а од почетка године 6,7 процената.

До скока цене сирове робусте на глобалном тржишту довело је више фактора. Инфлација и економска криза натерали су љубитеље кафе широм света да се окрену овој јефтинијој варијанти напитка.

Међутим, кључни узгајивачи тешко да могу да одрже корак са порастом потражње, јер су земље које су међу највећим светским произвођачима, имале слабију жетву.

"Блумберг" наводи да су шансе да се глобална несташица робусте ублажи у скорије време суморне. Наиме, фармери су се фокусирали на профитабилније усеве, како би се изборили са растућим трошковима, као последице сукоба у Украјини и санкција Запада Москви. 

Цена кафе робуста у Србији је између 250 и 495 динара за 200 грама.

Овај артикал поскупљује већ три године, а током последњих шест месеци сви већи произвођачи су подигли цене.

image