Економија

Британска влада преговара са трговцима: Желе да их обавежу да ограниче цене хлеба и млека

Британија има највећу стопу инфлације када су у питању прехрамбени производи у западној Европи. Цене су порасле за више од 19 одсто прошле године, што је највећи пораст од 1970-их
Британска влада преговара са трговцима: Желе да их обавежу да ограниче цене хлеба и млека© Christopher Furlong

Британска влада разматра планове да обавеже трговце на мало да ограниче цене основних прехрамбених артикала, као што су хлеб и млеко, извештава "Телеграф", пошто су цене основних намирница наставиле да расту двоцифрено. Међутим, на питање о контроли цена, министар здравља Стив Баркли је рекао за Би-Би-Си да то није тако разумео, пренео је Ројтерс.

Канцеларија премијера Ришија Сунака разговара са ланцима супермаркета о споразуму сличном оном постигнутом у Француској, где главни малопродајни ланци наплаћују најнижи могући износ, објавио је "Телеграф".

"Колико сам схватио, влада ради конструктивно са супермаркетима на томе како да се реши стварна забринутост око инфлације, везане за прехрамбене производе и трошкове живота, и то на начин који, такође, води рачуна о утицају на добављаче", рекао је Баркли.

Британија има највећу стопу инфлације када су у питању прехрамбени производи у западној Европи. Цене су порасле за више од 19 одсто прошле године, што је највећи пораст од 1970-их. Буџети домаћинстава су оптерећени и порастом цена енергената, делом изазваним сукобом у Украјини.

Велики супермаркети, као што су "Теско" и "Сејнсбери", најавили су снижење цена појединих прехрамбених производа последњих недеља.

Ендрју Опи из Британског малопродајног конзорцијума (БРЦ) рекао је да су високе цене хране директан резултат растуће цене енергената, транспорта и рада, као и виших цена које се плаћају произвођачима хране и пољопривредницима.

image