Економија

ЕЦБ на танком леду: Изгледи за раст у еврозони све слабији, а инфлација тврдоглаво висока

Изгледи за раст у еврозони слабији су него што су званичници предвиђали у јуну, док је основна инфлација и даље '"тврдоглаво висока", изјавила је чланица Извршног одбора Европске централне банке Изабел Шнабел
ЕЦБ на танком леду: Изгледи за раст у еврозони све слабији, а инфлација тврдоглаво високаGetty

Инфлација у еврозони је престала да успорава у августу, што је званичнике Европске централне банке довело у недоумицу док процењују да ли су притисци превише упорни да би ризиковали паузу у повећању каматних стопа.

Потрошачке цене су порасле за 5,3 одсто у односу на годину раније, што је више од два и по пута изнад циља који су тражили креатори политике. 

"Изгледи за раст у еврозони слабији су него што су званичници предвиђали у јуну, док је основна инфлација и даље 'тврдоглаво висока'", изјавила је чланица Извршног одбора Европске централне банке Изабел Шнабел. Истичући изазов који тренутно стање у привреди представља креаторима политике, она је избегла да каже шта ће ЕЦБ предузети у септембру, рекавши да је данас немогуће знати да ли ће трошкови задуживања и даље расти, пише "Блумберг".

Она је рекла да недавна дешавања указују да су изгледи за раст слабији него што је предвиђено у основном сценарију, да основни притисци на цене остају тврдоглаво високи, а да су домаћи фактори сада главни покретачи инфлације у еврозони.

Све су веће недоумице за креаторе политике док се приближава термин за одлуку о томе да ли да подигну каматне стопе на следећем састанку или да паузирају и задрже тренутну висину камата.

Званичници ЕЦБ састаће се за две недеље, а кључни за њихова разматрања су бројеви који су почели да пристижу у среду и показују да је раст цена у Немачкој успорио мање него што се очекивало, док се убрзао у Француској и Шпанији. Подаци о еврозони могли би потврдити да је основна инфлација и даље заглављена изнад пет одсто.

Шнабел, која је била један од најоштријих званичника током циклуса пооштравања, инсистирала је да ће бити потребне рестриктивне стопе да би се укротиле потрошачке цене, док је признала да је "ветробранско стакло ЕЦБ постало изразито замагљено".

Она је рекла да је рестриктивна монетарна политика потребна за благовремено враћање инфлације на циљ од два одсто, али да се не може предвидети где ће бити вршна стопа, нити колико дуго ће стопе морати да се држе на рестриктивним нивоима.

Тржишта новца смањила су опкладе на пооштравање монетарне политике након ових примедби и сада очекују да креатори политике задрже стопу на депозите на 3,75 одсто када се састану следећег месеца. То је у супротности са ранијим прогнозама, када су предвиђали повећање од четвртине поена након што се француска инфлација убрзала.

Принос на немачки двогодишњи дуг, који је међу најосетљивијим на промене у политици, пао је за четири базна поена и кретао се нешто изнад три одсто. 

Страг од стагфлације и напуштање евра

Европска централна банка ће се борити да додатно пооштри монетарну политику, чак и када је инфлација далеко изнад циља. С друге стране, трговци напуштају евро брзином како шпекулације расту.

Подаци у четвртак показују да је инфлација у еврозони престала да успорава у августу, али тржиште се клади да је циклус повећања каматних стопа ЕЦБ-а готов. Након низа лоших економских цифара и коментара чланице ЕЦБ Изабел Шнабел о страшним изгледима, трговци се залажу за паузу на следећем састанку.

Забринутост да се Европа суочава са стагфлацијом — комбинацијом слабе економске активности и високе инфлације — навела је многе да капитулирају и повукла евро на ниже. У четвртак је пао за чак 0,5 одсто на 1,0865 долара, чиме је губитак са врхунца у јулу износио скоро четири одсто.

Аналитичари су смањили своју средњу прогнозу за валуту по први пут за шест месеци, док компаније укључујући "Бенк оф Америка" и "Џеј Пи Морган Чејс", виде да она пада на 1,05 долара, ниво последњи пут виђен током банкарске кризе у марту.

"Економија очигледно слаби, али базна инфлација остаје заглављена. Ако слабост коју смо до сада видели није довољна да смањи инфлацију, економија треба да ослаби још више. То је главна брига за евро", рекао је Атанасиос Вамвакидис, из "Бенк ов Америка.

Иако се раст потрошачких цена значајно смањио, најновији подаци показују да је инфлација и даље превише висока, након што се поново убрзала у Француској и Шпанији.

image