Економија

Кредити још скупљи: Европска централна банка подигла референтне камате

ЕЦБ одлучна да обезбеди да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од 2 одсто
Кредити још скупљи: Европска централна банка подигла референтне каматеGetty © Sean Gallup

Европска централна банка (ЕЦБ) одлучила је данас да поново подигне три кључне каматне стопе за 25 базних поена. Како су навели у саопштењу, инфлација наставља да опада, али се и даље очекује да ће предуго остати превисока. Они истичу да је ЕЦБ одлучна да обезбеди да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од два одсто.

Према одлуци Управног савета ЕЦБ, референтна каматна стопа ће од 2. августа бити 4,25 одсто. Каматна стопа на депозите сада износи 3,75 одсто.

ЕЦБ је одлучила да подигне каматнe стопe девети пут заредом и оне су сада највеће од октобра 2008. године. Од почетка циклуса подизања камата у јулу 2022. године, званичници ЕЦБ су повећали каматне стопе за 425 базних поена, што представља најбржи темпо пооштравања у њеној историји.

"Данашње повећање стопе одражава процену Управног савета о изгледима за инфлацију, динамици основне инфлације и снази трансмисије монетарне политике. Догађаји од последњег састанка подржавају очекивања да ће инфлација додатно опасти током остатка године, али да ће остати изнад циља током дужег периода. Док неке мере показују знаке попуштања, основна инфлација је генерално висока. Прошла повећања стопе и даље се снажно преносе: услови финансирања су поново пооштрени и све више пригушују тражњу, што је важан фактор у враћању инфлације на циљ", навели су из ЕЦБ.

Они наводе да ће будуће одлуке Управног савета обезбедити да кључне каматне стопе ЕЦБ буду постављене на довољно рестриктивне нивое онолико дуго колико је потребно да се постигне благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ од два одсто.

"Управни савет ће наставити да следи приступ који зависи од података у одређивању одговарајућег нивоа и трајања ограничења. Конкретно, његове одлуке о каматним стопама ће и даље бити засноване на његовој процени инфлационих изгледа у светлу пристиглих економских и финансијских података, динамике носеће инфлације и снаге трансмисије монетарне политике", наводе из Европске централне банке.

Они наводе да су спремни да прилагоде све своје инструменте у оквиру свог мандата како би осигурали да се инфлација врати на циљ од два одсто у средњорочном периоду и да очувају несметано функционисање трансмисије монетарне политике.

"Штавише, Инструмент за заштиту трансмисије је доступан да се супротстави неоправданој, неуређеној тржишној динамици која представља озбиљну претњу трансмисији монетарне политике у свим земљама еврозоне, омогућавајући на тај начин Управном савету да ефикасније испуни свој мандат стабилности цена", наводе из ЕЦБ.

ФЕД подигао камату на ниво који није виђен 16 година

Америчке федералне резерве су, такође, јуче одлучивале о висини камата. ФЕД повећао референтне каматне стопе за четвртину процентног поена, уз образложење да инфлација није заустављена и да њен раст и даље траје. Овим повећањем на снагу је ступила највиша референтна каматна стопа коју је одредила америчка централна банка у последњих 16 година, преноси Ројтерс.

Повећањем каматне стопе, 11. пут у последњих 12 заседања Савезног комитета за отворено тржиште Федералних резерви, највишег тела ове институције, одређена је референтна каматна стопа за преконоћне зајмове у распону од 5,25 до 5,50 одсто, а званична изјава о монетарној политици дата након ове одлуке оставља простор за још једно повећање, додаје Ројтерс.

"Савезни комитет за отворено тржиште Федералних резерви наставиће да процењује новопристигле информације и њихове импликације на монетарну политику", саопштено је из ФЕД-а.

И након седнице Савезног комитета за отворено тржиште Федералних резерви одржане у јуну саопштено је да ће се пратити "долазни подаци и проучавати утицај повећања каматне стопе на привреду како би се утврдио степен нужног додатног учвршћивања монетарне политике у циљу достизања циљне стопе инфлације од два одсто".

image