Економија

Европа: Рачуни за струју и гас обарају све рекорде

Уколико би криза потрајала, финансијска помоћ за грађане и предузетнике постала би прескупа за европске владе, тврде стручњаци
Европа: Рачуни за струју и гас обарају све рекордеwww.globallookpress.com © SVEN SIMON/Frank Hoermann/SVEN SIMON

Европска домаћинства плаћају више него икад за струју и природни гас, и поред тога што владе троше милијарде како би заштитиле потрошаче од енергетске кризе, јавља "Блумберг".

Просечна малопродајна цена гаса у Европској унији и Великој Британији била је скоро 18 евроценти по киловат-сату у октобру, двоструко више него у истом месецу прошле године. Цена струје за домаћинства скочила је за 67 одсто, на 36 евроценти по киловат-сату, показују подаци консултантске куће "ВасаЕТТ".

Подаци су објављени након што су владе ЕУ обећале више од 550 милијарди евра за заштиту грађана и предузећа од растућих трошкова енергије током прошле године, а без те помоћи, рачуни би вероватно били још већи, рекао је Филип Луис, директор консултантске куће са седиштем у Хелсинкију.

На месечном нивоу, просечна јединична стопа за струју у октобру је порасла за 3,4 одсто, док је за гас повећана за 2,5 одсто. Највећи месечни раст забележен је у Даблину, где су цене електричне енергије порасле за 44 одсто, док је просечна цена гаса у Риму порасла за 97 одсто.

Иако је мање људи укључивало грејање услед необично топлог октобра, цене би требало да расту како Европа све дубље буде улазила у зиму, што би могло да створи нове проблеме европским лидерима који су покушали да вештачки задрже ниске трошкове, наводи "Блумберг".

Ако би криза трајала још годину дана или више од тога, цена тих мера била би огромна за европске владе, рекао је Луис и закључио да ће купци, на крају, заборавити да те цене нису стварне, да ће их узети као норму, те да је онда немогуће уклонити их.

image