Економија

Почиње нова финансијска криза: "Мудис" смањио кредитне рејтинге европских банака

Акције европских банака пале су за скоро 25 одсто у односу на период пре почетка руско-украјинског сукоба у фебруару, пише Ројтерс
Почиње нова финансијска криза: "Мудис" смањио кредитне рејтинге европских банакаwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency

Међународна агенција "Мудис" смањила је кредитни рејтинг банака у Немачкој, Италији и четири друге земље са "стабилних" на "негативне", услед енергетске кризе у Европи и високе стопе инфлације, јавља Ројтерс.

Пад рејтинга односи се и на банкарске секторе у Чешкој, Мађарској, Пољској и Словачкој, а из агенције су саопштили да је реч о земљама које су најизложеније ризику од инфлације цене енергије и могуће рационализације енергије.

"Очекујемо да ће се услови пословања даље погоршавати", додали су из агенције.

Акције европских банака пале су за скоро 25 одсто у односу на период пре почетка руско-украјинског сукоба у фебруару, подсећа Ројтерс, а из агенције "Мудис" навели су да очекују пад квалитета банкарских кредита, профитабилности и приступа финансирању.

"Раст цена ће утицати на кредитну способност многих предузећа и домаћинстава, што ће довести до формирања нових проблематичних задуживања", навела је Луиз Велин из агенције "Мудис".

Када је реч о британским и аустријским банкама, предвиђања су да ће оне остати стабилне, док у Немачкој владине мере за подршку привреди неће у потпуности моћи да реше изазове са којима се суочавају компаније и потрошачи.

"Немачка економија ће ући у рецесију", саопштили су из агенције и додали да Италији прети период стагфлације, те да италијанска привреда неће расти 2023. године.

Пољској предстоји стагнација привредног раста следеће године у комбинацији са великим порастом каматних стопа и инфлације што ће "ограничити могућност раста", наведено је у анализи.

Председница Европске централне банке Кристин Лагард прошле недеље је поручила да ЕЦБ мора да настави са подизањем каматних стопа како би се изборила са инфлацијом, чак и по цену уласка еврозоне у рецесију.

"Наше опредељење је стабилност цена и то морамо да остваримо користећи све алате које имамо на располагању. Одлучни смо да учинимо оно што је неопходно да инфлацију вратимо на циљани ниво од два одсто", рекла је Лагард.

image
VV inauguration
banner