Економија

Нови преговори Вашингтона и Брисела о трговини? Шолц да не "чачка мечку"

САД и ЕУ једногласно одбацили предлог немачке владе о новим преговорима о трансатлантској трговини
Нови преговори Вашингтона и Брисела о трговини? Шолц да не "чачка мечку"www.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Предлог Немачке да почне нове трговинске преговоре са САД наишао је на негодовање Вашингтона и Брисела, због горког укуса који су оставили слични преговори из периода од 2013. до 2016. године, као и растућих тензија у економским односима Америке и Европе.

Немачка влада предложила је прошле недеље да се ЕУ врати преговорима о трговини са САД.

"Политико" указује да може представљати покушај смањења тензија изазваних економским олакшицама које је председник САД Џозеф Бајден обасуо произвођаче у својој земљи, а за које Берлин, Париз, и друге владе ЕУ сматрају да нарушавају једнакост америчког и европског тржишта.

Европска комисија одбацила је предлог Шолцове владе у саопштењу где се наводи да "обнова трансатлантског трговинског споразума није на дневном реду".

У Вашингтону је немачки предлог наишао на сличну реакцију.

Трговинско представништво САД саопштило је да је сада акценат на "оснаживању трговинских веза са трансатлантским савезницима, укључујући Немачку", путем Савета за трговину и технологију, дипломатског форума који представља флексибилнију алтернативу трансатлантском трговинском споразуму.

Ни Савет за трговину и технологију (ТТЦ), међутим, не подржавају све стране. "Људи се питају да ли ће и он довести до значајних резултата", указала је представница Привредне коморе САД Марџори Чорлинс.

Постоји одређена доза ироније у немачком предлогу, сматра "Политико", будући да је негодовање у Берлину, и то од стране Шолцове Социјалдемократске странке, у великој мери допринело напуштању идеје трансатлантског трговинског споразума.

"Слободна трговина у трансатлантском региону је фантастична идеја у геополитичком, а можда и у економском смислу," изјавио је члан Европског центра за међународну политичку економију (ЕЦИПЕ) Фредрик Ериксон, али додаје и да та идеја "није нимало реална".

Тензије између америчког и европског тржишта

Економске олакшице које је Вашингтон омогућио домаћој индустрији електричних аутомобила путем Акта о редукцији инфлације, довеле су до озбиљног каскања европских произвођача иза америчких и кинеских, што "Политико" оцењује да може додатно угрозити европску економију већ осакаћену последицама санкција које су ЕУ увеле Русији од почетка војне операције у Украјини, те економском и енергетском кризом.  

Француски министар финансија Бруно Ле Мер је у понедељак оштро критиковао САД због економских олакшица које је Бајденова администрација увела индустрији и позвао ЕУ да одговори јединствено – што не искључује тужбу Америке Светској трговинској организацији, указао је Ле Мер.

Економским тензијама између САД и ЕУ увелико је допринела и растућа зависност Европе од америчког гаса, која је почела да се развија након увођења санкција Русији. Ле Мер је претходно критиковао Вашингтон због превисоких цена по којима продаје гас Европи.

"Политико" оцењује да је случај тужбе Светској трговинској организацији мало вероватан, будући да ЕУ и САД и даље настоје да пројектују идеју уједињеног фронта против руске војне интервенције у Украјини.

Даље се поставља питање како ће резултати америчких међуизбора утицати на економске односе САД и ЕУ.

Тренутно је, међутим, очигледно да у Европи расте незадовољство због правца којим иде економско партнерство Европе и Америке.

Акт о редукцији инфлације "је најбољи пример тога како они гледају на ствари," указао је неименовани европски званичник за "Политико", и додао да "ако имате пријатеља и савезника који стоји уз вас, онда му не лупате шамаре."

image