Економија

Криза у немачком грађевинарству: Пала прва велика жртва

"Герх Група", која има четири милијарде евра пројеката у изградњи, поднела је захтев за стечајни поступак, заједно са једном од својих пројектних компанија
Криза у немачком грађевинарству: Пала прва велика жртваGetty © Sean Gallup

Градоначелник Нирнберга прославио је постављање последње греде на реконструисану зграду Кел (Quelle building) монументални симбол послератног економског препорода Немачке из педесетих година прошлог века. Импозантан комплекс требало је после комплетне реконструкције да буде отворен следеће године.

Последњих недеља, међутим, инвеститор "Герх Група", која има 4 милијарде евра пројеката у изградњи, поднела је захтев за стечајни поступак, заједно са једном од својих пројектних компанија. Датум отварања зграде чија реконструкција је у току је сада под знаком питања.

То је још један ударац тржишту некретнина који је "под напоном" од када је наступио крај ере јефтиног новца. Mуке "Герх" и њему сличних показују да су инвеститори - фирме које поседују грађевинске пројекте - у непосредној опасности, указује портал "Блумберг".

"Инвеститори се боре са повећаним трошковима изградње, повећаним каматама и падом цена. Видели смо неколико њих како су поднели захтев за стечај у последњих неколико недеља и очекујемо да их буде још више", каже Марлис Рашке, шеф одељења за реструктурирање у адвокатској фирми "Ноер".

Поред "Герха", у прелиминарном стечајном поступку налази се још неколико немачких компанија. Грађевинске фирме широм света суочавају се са сличним проблемима. У Аустралији, "Портер Дејвис" је међу градитељима кућа који су ове године банкротирали након пораста трошкова и пада потражње. У Шведској је пораст банкрота подстакнут падом грађевинарства, док би у Финској почетак стамбеног збрињавања могао пасти на нивое који нису виђени од четрдесетих година прошлог века.

То је брза промена, након година најнижих каматних стопа, када се новац сливао у некретнине док су инвеститори очекивали приходе. Фирме попут "Герха" могле су удобно јефтиним задуживањем да развијају пројекте и да продају некретнине на тржишту где су цене само расле. Расположење је сада потпуно другачије. Немачке трансакције пословним некретнинама су на најнижој тачки у последњих десетак година.

"Важна је брза реакција. Рецесија на немачком тржишту некретнина почела је пре годину и по и сада у последња два до три месеца видимо да све више инвеститора пропада", каже Хенинг Кох, шеф "Комерц Реала", једног од највећих немачких инвеститора у некретнине.

Улагачи су посебно рањиви због колапса вредности земљишта, што пројекте чини ризичнијим. Трошкови изградње такође расту и инвеститори морају да обезбеде више новца за неочекиване трошкове. Сви ови фактори смањују основну вредност грађевинског земљишта.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner