Економија

Нова гасна криза на помолу? Аустралијски радници у ЛНГ постројењима настављају штрајк

Наставак штрајка радника у Аустралији повећава ризик снабдевања тржишта горивом. Претње штрајком узнемириле су глобална тржишта природног гаса у последњем кварталу
Нова гасна криза на помолу? Аустралијски радници у ЛНГ постројењима настављају штрајкGetty © Dan Kitwood / Staff

Радници у постројењима за течни природни гас (ЛНГ) компаније "Шеврон корп" у Аустралији најавили су наставак штрајка, претећи тако да поремете глобално снабдевање баш када се северна хемисфера приближава зимској грејној сезони.

Чланови синдиката у "Шевроновим" фабрикама "Горгон" и "Витстоун" гласали су за даљу обуставу рада након што су прошлог месеца обуставили штрајк, преноси "Блумберг" позивајући се на "Офшор алајанс" који представља раднике.

Синдикати ће у понедељак поднети ново седмодневно обавештење о штрајку зато што компанија није финализирала споразум о платама и условима.

Постројења "Горгон" и "Витстоун" чинила су око 7 одсто глобалне понуде ЛНГ-а прошле године.

Обновљени штрајкови оживљавају ризик од прекида испоруке из Аустралије - једног од највећих светских извозника горива - у кључно доба године, нарочито за Европу која се још увек опоравља од прошлогодишње енергетске кризе. Цене гаса су последњих месеци порасле због забринутости да би могло да дође до прекида снабдевања из Аустралије.

Иако Европа не добија гас директно из Аустралије, њено тржиште је осетљиво на могуће шокове у снабдевању. Регион зависи од ЛНГ-а који ће заменити руски гас и морао би да се такмичи са азијским купцима за гориво које се превози танкерима.

Европске референтне цене су, после најаве наставка штрајка, порасле за 0,8 одсто на 36,50 евра по мегават-сату на берзи у Амстердаму.

image