Економија

Шта ће тек бити на зиму: Због штрајка у Аустралији нагли скок цене гаса у Европи

Цене гаса сигнализирају зависност Европе од тржишта течног гаса (ЛНГ)
Шта ће тек бити на зиму: Због штрајка у Аустралији нагли скок цене гаса у ЕвропиGetty © David Hecker / Stringer

Европска тржишта гаса нервозно осцилирају док трговци прате најаве штрајкова у Аустралији који би могли да поремете глобално снабдевање. Цене уговора за гас порасле су 28 одсто, највише од марта 2022. године, сигнализирајући тако зависност Европе од течног гаса (ЛНГ)

Флуктуације цена, наводи "Блумберг", показује да трговци настављају да вагају да ли добра попуњеност складишта и спора индустријска потражња у Европи могу да се "изборе" са евентуалним прекидима испоруке и повећаном конкуренцијом за течни природни гас.

Евентуални штрајкови у три велика ЛНГ постројења у Аустралији, где радници траже веће плате и боље радне услове, могли би да поремете око 10 одсто глобалног извоза горива. Ако до тога дође, азијски купци би могли да се окрену алтернативним изворима снабдевања изван региона, што би појачало конкуренцију са Европом за гориво.

Тржишта прате и вреле таласе који се крајем лета очекују на северној хемисфери и који би могли да повећају потражњу за гасом који се користи за хлађење.

Европски увоз ЛНГ-а је већ пао са највиших нивоа забележених раније ове године, а конкуренција за снабдевање би могла да се повећа са почетком грејне сезоне. Европа се ослања на ЛНГ да би попунила празнине настале губитком руског гаса, али је мало вероватно да ће то бити довољно пре 2025. године, наводи "Блумберг".

У међувремену, цене природног гаса на холандској берзи ТТФ - реперу за европско тржиште - нагло су скочиле готово 40 одсто подстакнуте страховима да ће штрајкови у Аустралији пореметити испоруке течног гаса.

Цене на ТТФ берзи, скочиле су у среду на 43 евра за мегават-сат, што је највиша цена гаса у последњих осам недеља.

Европска тржишта гаса су била изузетно нестабилна последњих месеци, чак и када је регион акумулирао довољно залиха да ублаже шокове у снабдевању. Сваки знак поремећаја у снабдевању може довести до скока цена, који би могао бити још израженији када се потражња повећа зими, закључује "Блумберг".

image