Економија

Вучић: Највећи изазови за глобалну економију су рат и скуп новац, Бугарима стиже одговор

Бугарска је увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије у EУ, што би, како неки сматрају могло да угрози снабдевање, између осталих Мађарске и Србије
Вучић: Највећи изазови за глобалну економију су рат и скуп новац, Бугарима стиже одговорwww.globallookpress.com © Jens B.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да су ратови највећи изазов са којим се глобална економија суочава, а затим и скуп новац.

"Када је скуп новац и рат имате високе каматне стопе и проблем за обртна средства у индустрији, грађевинској индустрији и свему. Зато вам је Европа готово па у рецесији. Уколико се настави сукоб Израел и Палестина биће још горе", оценио је председник у Кини у току одржавања иницијативе "Појас и Пут", у вези са данашњим форумом на високом нивоу који је посвећен глобалној економији на ком ће учествовати.

Вучић је рекао да је сада потребно да се обрати пажња на решавање проблема као што је тај да је Бугарска подигла таксе за руски гас.

"Ми и Мађари смо јуче реаговали заједничким саопштењем, Синиша Мали је потписао решење са Сијартом, Орбан и ја смо одобрили - чудне ствари се дешавају, гас опет скаче, нафта опет скаче. У једном дану после Израел - Палестина сукоба, договорили смо да не дамо да дизел даље иде навише без обзира колико ми то морали да платимо", рекао је председник.

Он је истакао да су наше резерве дизела на 65 дана и нафте 73 дана, резерве гаса 700 милиона кубних метара.

"Али ако нам неко заврне доток гаса онда смо опет у проблему. Али, боље смо се спремили него већина других. Имамо податке колики су њихови складиштни капацитети у Европи попуњени, наши су у земљи попуњени 100 одсто и готово 100 одсто онога што смо изнајмили у Мађарској", рекао је председник.

Порез на транзит руског гаса

Подсетимо, Бугарска је увела порез на руски гас који се испоручује преко њене територије у EУ, што би, како неки сматрају могло да угрози снабдевање, између осталих Мађарске и Србије. Уведена такса износи 20 бугарских лева (10,23 евра) по мегават-сату, или отприлике 100 кубних метара руског природног гаса који транзитира кроз земљу.

Накнада чини око 20 одсто тренутне цене гасних фјучерса у чворишту "Титл трансфер фасилити" у Холандији, што је европски стандард за ову робу. Руски енергетски гигант "Гаспром" је до 2022. године био један од кључних снабдевача Бугарске гасом из гасовода, али је, након што су локалне власти одбиле да плаћају гориво у рубљама, директан извоз у ту земљу обустављен.

Иако Бугарска више не увози гас из Русије за домаћу употребу, она је остала једна од ретких рута за његову испоруку у ЕУ након што су се токови смањили због санкција уведених Москви, и саботаже гасовода Северни ток.

Према проценама "Блумберга", отприлике половина руског гаса намењеног ЕУ тренутно иде преко Бугарске, улазећи преко гасовода Турски ток.

Експерти упозоравају да би нови бугарски порез могао да угрози снабдевање низа земаља јужне Европе, укључујући Мађарску и Србију, које се и даље ослањају на Русију за већину својих потреба за гасом.

Сијарто: Одговорићемо на одлуку Бугарске

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто назвао је ту меру "неприхватљивом". Он је јуче поручио да ће Мађарска и Србија заједно одговорити на последњу одлуку Бугарске да повећа цену за транзит гаса кроз њену територију, назвавши нове мере бугарских власти као "непријатељске и без основа", јер испорука гаса из Русије није под санкцијама.

Сијарто је нагласио да ова мера неће остати без одговора, те да су и председник Русије Владимир Путин и заменик премијера Русије Александар Новак, али и шеф "Гаспрома" Алексеј Милер потврдили да ће Москва обезбедити испоруку гаса у складу са потписаним споразумима, без обзира на повећање таксе.

image