Економија

Одобрена нова тура кућа на селу: Најјефтинија некретнина коштала мање од 4.000 евра

У личним картама данашњих добитника стајаће нове адресе пребивалишта у 118 села од севера до југа Србије
Одобрена нова тура кућа на селу: Најјефтинија некретнина коштала мање од 4.000 евра© Милош Мишков/Министарство за бригу о селу

Још 164 породице ће се наредних дана уселити у своје куће у селима широм Србије. Кров над главом обезбеђен је за још 62 пара, 67 појединаца и 35 самохраних родитеља. Нови дом ће тако добити 226 одраслих људи и 150 малишана. Тиме се број додељених кућа од почетка године порастао на 821, а од када је почео програм 2021. године на 2.484.

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић је након заседања Комисије за доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом изјавио да овог пута по броју пријава предњачи Јаша Томић у општини Сечањ, где ће се скућити још седам породица.

Он је истакао да је просек година и даље испод 30 и да се повећава број породица са више деце.

"Очекује нас још једна комисија до краја године на којој ћемо одлучивати о захтевима који су пристигли до 1. новембра. Интересовање је у порасту и превазилази сва наша очекивања", рекао је агроекономиста Милан Простран, заменик председника комисије.

Међу 164 одобрених захтева младима широм Србије, налази се и суграђанин који је уз кућу у селу Горњи Бранетићи код Горњег Милановца добио и највеће имање од 2,2 хектара. То је уједно и највећа окућница од како је пре три године почео овај програм Министарства за бригу о селу.

У личним картама данашњих добитника стајаће нове адресе пребивалишта у 118 села од севера до југа Србије. Највише кућа одобрено је јуче у Сомбору – 16, а на југу Србије највеће интересовање је владало за Алексинац где се досељава шест будућих власника своје прве некретнине.

Добитник највеће куће од 299 квадрата сели се у Нову Црњу, у село Радојево. У најмању кућу од 28 квадрата, у сомборском селу Кљајићево уселиће се млади брачни пар. Најјефтинија кућа овога пута коштала је 463.733 динара и налази се у Доњем Љубешу код Алексинца и у њој ће становати трочлана породица.

image