Економија

Кров над главом пронашли у селу: Најјефтинија кућа плаћена 4.580 евра, а најмања има 32 квадрата

Од почетка програма усељена је 2.031 сеоска кућа. На данашњој седници одобрена средства за 140 породица
Кров над главом пронашли у селу: Најјефтинија кућа плаћена 4.580 евра, а најмања има 32 квадратаNone © RT Balkan

На данашњој седници Комисије за доделу бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом у Палати Србија кров над главом обезбеђен је за још 140 породица, саопштило је Министарство за бригу о селу и додало да је тиме број напуштених кућа у Србији које су оживеле од почетка програма порастао на 2.031. Како се наводи у њима је срећу пронашло 6.000 људи и 2.750 деце.

Након седнице Комисије, станаре ће добити празне и напуштене куће у 95 насеља у 47 општина.
Највише кућа, по 11, биће усељено на територији Сомбора и Оџака, као и у Кањижи где их је 10 и осам у Сремској Митровици. Како се наводи у саопштењу ресорног министарства, на југу предњаче Владичин Хан и Пирот, а у централној Србији Јагодина.

"Србија овако побеђује", рекао је ресорни министар Милан Кркобабић.

Најјефтинија некретнина овог пута коштала је 536.721 динара (око 4.580 евра), а налази се у Српском Итебеју у општини Житиште, док је најмања кућа, површине 32 квадрата у Синошевићу у Шапцу, и њу ће добити самохрана мајка. Млади пољопривредник постаће власник највеће куће од 297 квадрата селу Силбаш, код Бачке Паланке, а њена цена је 1.195.000 милиона динара.  Највећу окућницу, овога пута, са више од 70 ари обрађиваће породица у селу Ђурђевац у Блацу.

Ректор Београдског универзитета и председник Комисије за оцену и контролу реализације пројекта Владан Ђокић рекао је да су власници данас одобрених кућа 69 парова, 22 самохрана родитеља и 49 појединаца.

"Ово је један од најзначајнијих државних пројеката у Србији који се већ трећу годину успешно реализује на иницијативу министра Кркобабића и Министарства за бригу о селу. До сада је усрећио хиљаде људи, од којих је најмање трећина прешла да живи из града у село. То је лепа перспектива", рекао је Ђокић.

Заменик председника Комисије, агроекономиста Милан Простран нагласио је да се ради о стратешки важном програму који мора да живи бар 15 година да би дао своје праве резултате.

"Село је наша будућност, а радује да то схвата све више младих у Србији", рекао је Простран.

Из Земуна се селе у Александрово

Међу паровима који су добили средства за сеоску кућу су и Дијана и Милош стари 23 године, који тренутно живе у заједници са Милошевим родитељима у Земуну, али једва чекају да почну са припремама за селидбу у Александрово.

"Одрасла сам у Новој Црњи и наш нови дом неће бити много удаљен од моје родне куће", рекла је Дијана и додала да осим 75 квадрата стамбеног простора, уз кућу иде и велика окућница где намеравају да покрену пластеничку производњу.

image