Економија

"Фајненшел тајмс": Покушај да се ограничи цена руске нафте је пропао

Максимална цена руске нафте од 60 долара по барелу скоро уопште се не поштује, тврде западни званичници
"Фајненшел тајмс": Покушај да се ограничи цена руске нафте је пропаоwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Ограничење цене руске нафте које су наметнуле западне државе се скоро потпуно заобилази, рекли су западни званичници, те државе "морају да смисле нове начине" да одрже санкције против Москве, пише "Фајненшел тајмс".

Један високи европски званичник је рекао да цена "скоро ниједне" испоруке руске нафте у октобру није била испод лимита од 60 долара по барелу који су прописале државе чланице Г7.

"Најновији подаци указују да ћемо морати да се пооштримо мере. Нема апсолутно никаквог апетита за допуштање Русији да само настави ово да ради", рекао је он.

Званичници ЕУ су протеклих дана водили расправе о јачању ограничења, укључујући опције за јачање спровођења или ограничавање приступа Русије танкерима за нафту.

Забринутост западних званичника поткрепљена је званичном руском статистиком о продаји нафте у октобру, пошто Москва каже да је просечна цена продате нафте била изнад 80 долара по барелу, пише ФТ.

Пораст цена руске нафте нанео је ударац напорима Г7 да ограничи прилив средства која Кремљ користи за финансирање операције у Украјини, а долази пошто је Кијев остварио само "ограничен напредак" у својој офанзиви, наводи британски лист.

Државе чланице Г7 и Аустралија увеле су ограничење цене руске нафте од 60 долара по барелу прошлог децембра, претећи да ће Москви ускратити приступ својим услугама попут транспорта и осигурања.

Ипак, Русија се показала као вешта у заобилажењу тог ограничења, развијајући своју "флоту у сенци".

Цена руске нафте скочила је на преко 60 долара за барел током лета, када су Русија и Судијска Арабија заједничким снагама смањиле производњу кроз договоре у оквиру картела ОПЕК+.

Крајем септембра, ФТ је пренео да је у августу скоро три четвртине свих испорука руске сирове нафте на мору путовало без западног осигурања, што је знак да све више њих заобилази западна ограничења.

Европски званичници су забринути што су неке западне осигуравајуће куће добиле "лажне изјаве" од руских нафтних компанија или трговаца, који морају да пруже писмена уверавања да је цена нафте испод 60 долара. Један механизам помоћу којег је то раније постигнуто је надувавање трошкова испоруке.

Западни званичници кажу да остају привржени ограниченој цени, иако признају да се она скоро уопште не поштује.

image