Економија

Хант признао да је Велика Британија у рецесији

Милиони људи плаћаће већи порез и тако неће осетити раст плата
Хант признао да је Велика Британија у рецесијиwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Министар финансија Џереми Хант најавио је нови буџет Велике Британије током обраћања у Доњем дому британског парламента и признао да се та земља већ налази у рецесији.

Хант је навео да су породице, пензионери, предузећа, наставници, медицинске сестре и многи други забринути за будућност пред "невиђеним глобалним ветровима". Напомиње да су приоритети Велике Британије стабилност, раст, јавне услуге и заштита најугроженијих.

Би-Би-Си подсећа да је пре само неколико недеља, на истом месту, бивша премијерка Лиз Трас представила мини буџет који је напослетку пропао и додатно погоршао већ пољуљану економију Уједињеног Краљевства.

Џереми Хант се нада да ће нови буџет уверити тржишта у намеру владе да смањи дуг. Међутим, утицаји претходног буџета, као што су пораст каматних стопа и удар на хипотеке и дугове, и данас се осећају.

Британски министар истиче да би нови план требало да доведе до нижих рачуна за енергију и јачег здравственог и образовног система. 

Поручио је да је висока инфлација главни проблем, јер доводи до стрмоглавог раста цена, пропадања предузећа, али и изазива индустријске немире и нагриза уштеђевине грађана.

Би-Би-Си јавља да је Хант признао да је земља у рецесији и да ће се ситуација погоршати пре него што се побољша. Предвиђања показују да ће се британска економија смањити за 1,4 одсто идуће године.

Милиони људи плаћаће већи порез

Недељама се причало о повећању пореза у Британији, а данас је та информација и званично потврђена. Хант је спустио границу за највишу пореску категорију са 150.000 на 125.000 фунти.

Би-Би-Си уочава да је Хант покушао да избегне да ове политичке одлуке директно назове "повећањем пореза".

Такође, праг личних олакшица за порез на доходак биће замрзнут до 2028. године, али то значи да ће милиони људи напослетку платити већи порез.

Порески распони остаће исти, чак и када се плате повећају. Дакле, како примања расту, Британци ће пропорционално плаћати већи порез јер ће све више људи прећи у вишу пореску категорију. Стога Британци вероватно неће ни осетити ни раст плата.

Влада смањује потрошњу

Џереми Хант је потврдио да ће доћи до смањења потрошње у владиним одељењима. Каже да ће морати да донесу "тешке одлуке како би се изборили са инфлаторним притисцима у наредне две године".

Буџет за здравство ће, упркос негативним најавама, ипак бити заштићен, а Хант, који је некада био министар здравља, каже да је јак НХС у срцу његове визије за земљу.

Хант смањује неопорезиви износ дивиденде и капиталне добити

Хант је такође саопштио да смањује неопорезиви износ дивиденде и капиталне добити како би "закрпио" рупу у јавним финансијама.

Рекао је да ће неопорезиви износ који акционари могу да зараде од дивиденди бити смањен са садашњег нивоа од 2.000 фунти (2.366 долара) на 1.000 фунти следеће године и на 500 фунти од 2024, преноси Ројтерс.

Износ на који људи неће плаћати порез на капиталну добит пашће са садашњих 12.300 фунти на 6.000 фунти идуће године и на 3.000 фунти у 2024, рекао је он.

Веће плате, али и рачуни за струју

Најавио је да ће минимални доходак бити повећан са 9,50 фунти по сату за старије од 23 године на 10,42 фунти од априла следеће године.

Хант је такође потврдио да ће помоћ у плаћању рачуна за струју бити продужена, али и мање издашна.

Док је просечно домаћинство плаћало струју и гас 2.500 годишње, та бројка ће од априла износити 3.000 фунти, а експерти сматрају да може достићи и 3.700 како званичне цене енергената буду расле.

image
VV inauguration
banner