Економија

Британија je у рецесији која ће трајати дуже од оне из 2008. године

Банка Енглеске подигла каматне стопе у покушају да се избори са рекордном инфлацијом
Британија je у рецесији која ће трајати дуже од оне из 2008. годинеGettyimages.ru © Jeff J Mitchell / Staff

Упозоравајући на "веома тешка времена за глобалну економију", Банка Енглеске је подигла каматне стопе са 2,25 одсто на три одсто, што је највећи раст те стопе још од 1989. године.

Централна банка је проценила да ће инфлација у текућем кварталу достићи 11 одсто и да ће бити на највишем нивоу у последњих 40 година, наводећи да је Британија већ ушла у рецесију која би потенцијално могла да потраје две године, дакле дуже него за време финансијске кризе 2008, преноси Ројтерс.

"Можда ће бити потребна даља повећања каматне стопе како би се инфлација регулисала на одржив начин", објавила је Банка Енглеске.

Изасланик Уједињених нација за екстремно сиромаштво Оливије де Шутер упозорио је британског премијера Ришија Сунака да би нови сет мера штедње могао да угрози људска права у Уједињеном Краљевству и доведе до повећања броја сиромашних и неухрањених.

Де Шутер је рекао да је "веома забринут" због нових мера штедње које укључују и смањења социјалних издвајања за милионе најсиромашнијих породица.

Процењује се да око 14,5 милиона људи у Британији живи у релативном сиромаштву, а раст трошкова живота као и енергетска и финансијска криза прете да милионе гурну испод границе сиромаштва.

Централне банке широм Запада се суочавају са сличним изазовима

Америчке Федералне резерве (ФЕД) подигле су претходног дана каматне стопе за три четвртине процентног поена у покушају да се изборе са инфлацијом, наговештавајући, ипак, да би будуће повећање трошкова позајмљивања могло да се креће ситнијим корацима због њиховог "кумулативног пооштравања монетарне политике".

ФЕД је убрзао подизање каматних стопа са циљем да се инфлација у некој догледној будућности спусти на два процента.

Европска централна банка је прошле недеље повећала депозитну стопу на 1,5 одсто.

image