Економија

Добра вест за фирме које тргују са Кином: Потписан Меморандум за трансакције у јуанима

Успостављањем клириншког аранжмана у Србији промовисаће се обављање прекограничних трансакција у кинеским јуанима од стране предузећа и финансијских институција у Кини и Србији, и додатно ће се олакшати трговина и инвестиције
Добра вест за фирме које тргују са Кином: Потписан Меморандум за трансакције у јуанимаwww.globallookpress.com © China Photos / Stringer

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и гувернер Народне банке Кине, Пан Гонгсхенг, потписали су Меморандум о разумевању о успостављању клириншког аранжмана и одређивању клириншке банке у Србији за кинеске јуане. Меморандумом о разумевању регулисана је интензивна сарадња између две централне банке у вези са обављањем трансакција у кинеским јуанима од стране банака у Србији, саопштено је из кабинета гувернера НБС.

Успостављањем клириншког аранжмана у Србији промовисаће се обављање прекограничних трансакција у кинеским јуанима од стране предузећа и финансијских институција у Кини и Србији, и додатно ће се олакшати трговина и инвестиције.

Гувернер Јоргованка Табаковић истакла је да су темељи економске сарадње Кине и Србије постављени пре једне деценије.

"И данашњи догађај јесте још један корак на унапређењу кинеско-српске сарадње у области финансијских услуга, којим стварамо услове за унапређење поравнања и промовисање трансакција у кинеским јуанима", додала је Табаковић.

Као институција која будно прати потребе домаће економије и тржишта и ствара подстицајне услове за ефикасно пословање привреде, НБС је још у јануару 2015. године укључила кинески јуан на листу валута којима може да се тргује на домаћем девизном тржишту.

"Снажан раст трговине између наших земаља, као и високи приливи инвестиција, додатно повећавају потребе учесника за кинеским јуанима на српском тржишту финансијских услуга", рекла је гувернер.

У саопштењу се наводи да потписивање Меморандума о разумевању представља и потврду посвећености наставку билатералне сарадње две централне банке и даљем развоју стратешког партнерства Кине и Србије.

Клиринг кућа или банка је иначе место где се пребијају међусобна дуговања, која ће се сада одвијати и у јуанима. То би требало да представља олакшицу за домаће фирме које увозе и извозе из Кине, јер неће имати трошак валутног пребацивања.

image