Русија

Москва: Дедоларизација у односима Русије и Кине је већ спроведена

Tрговање на московској берзи у рубљама и јуанима одавно је премашило обим трговине у америчким доларима
Москва: Дедоларизација у односима Русије и Кине је већ спроведенаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Дедоларизација у економским односима Русије и Кине је фактички спроведена, саопштио је представник руског Министарства иностраних послова Георгиј Зиновјев, преносе "РИА Новости".

"Удео националних валута у трговинској размени Русије и Кине је у драстичном порасту, ако је 2022. године износио 25 одсто, сада је 80 процената", казао је Зиновјев.

Како је додао, трговање на московској берзи у рубљама и јуанима одавно је премашило обим трговине у америчким доларима.

Зиновјев је истакао и да већина руских и кинеских брокера масовно прелази са западних валута на јуан и рубљу јер су те валутне операције сигурније.

"Иако међународна политичка и економска нестабилност утичу на активности финансијских институција, инструменти развијени кроз рад влада Русије и Кине омогућавају да се у највећој могућој мери олакшају све неопходне операције", закључио је дипломата.

Раније је заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко рекао да удео националних валута у билатералним обрачунима између Русије и Кине последњих година расте, а да је 2022. године овај процес значајно убрзан.

У првој половини године, скоро половина трговине са Кином одвијала се у рубљама и јуанима, а у другој половини године, процес је наставио да добија на популарности, укључујући и међу енергетским компанијама.

image