Економија

Цена роминга између ЕУ и Западног Балкана: Када ћемо из Беча телефонирати као из Ниша

Циљ је да се до 2028. године цена роминга између ЕУ и Западног Балкана приближи домаћим ценама, односно да услуге мобилних оператера, позиви, поруке и мобилни интернет, кориснике када оду у иностранство коштају исто као и у домаћем саобраћају
Цена роминга између ЕУ и Западног Балкана: Када ћемо из Беча телефонирати као из Ниша© TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Једна од предности уласка Србије у Европску унију требало би да буде и "Роминг као код куће". Циљ је да се до 2028. године цена роминга између ЕУ и Западног Балкана приближи домаћим, односно да услуге мобилних оператера, позиви, поруке и мобилни интернет, кориснике када оду у иностранство коштају исто као и у домаћем саобраћају и да нас исто кошта позив из Беча и из Ниша.

Док се то не деси, ЕУ је осмислила степенасто увођење погодности за јефтиније телефонирање и за грађане са Западног Балкана. Корисници мобилних телефона у региону Западног Балкана од 1. октобра имају ниже рачуне за пренос података када су у земљама ЕУ захваљујући почетку примене споразума.

Уведено је ограничење да цена једног гигабајта података кошта максимум 18 евра, док ће од 1. октобра 2026. бити смањена на 14 евра, а потом 1. октобра 2028. на девет евра.

То је предвиђено још декларацијом потписаном на "Самиту ЕУ - Западни Балкан" у Тирани 6. децембра 2022. године, али је унето као један од закључака и у декларацији из Брисела која је потписана у среду.

"Кад се ради о интеграцији дигиталног јединственог тржишта ЕУ, надовезујући се на успешно спровођење Регионалног споразума о ромингу 'Роминг као код куће' из јула 2021. године, поздрављамо смањење трошкова за пренос података у ромингу између ЕУ и Западног Балкана почевши од 1. октобра 2023. године са циљем развоја дугорочног аранжмана о ромингу како би се регион укључио у подручје обухваћено режимом ЕУ", наводи се у тексту декларације.

Ово је важно за грађане који путују у иностранство, јер је због тога што услугу роминга реализује страни оператор, она је много скупља, па неретко долази до нежељених и високих трошкова, ако се уређај не подеси исправно.

Повластице даје 38 оператера

Подсетимо, укупно 38 оператера из чланица Европске уније и земаља Западног Балкана недавно је одредило горњу цену роминга у оба смера између ЕУ и Балкана.

У Бриселу очекују да ће постављање горње границе смањити цене роминга за кориснике који путују између ЕУ и Западног Балкана. Према потписаној обавези, сваки оператер појединачно одлучује како ће смањити трошкове, кроз попусте, посебне пакете или нове тарифе.

Нижа цена мобилног преноса података мораће бити доступна најширем могућем распону крајњих корисника без препрека или уз услове повезане с пакетима које оператери иначе нуде.

Ово је једна од мера за приближавање региона Европској унији, јер су трошкови мобилног роминга у земљама Западног Балкана, тренутно знатно виши у поређењу с тарифом која је на снази ​​у Унији.

У октобру је објављено да су три телекомуникациона оператера у Србији смањила цену једног гигабајта у оквиру неких од својих роминг пакета у земљама ЕУ до 83,2 одсто. Цене се сада крећу између 0,67 и 8,5 евра по једном гигабајту у оквиру пакета роминга у ЕУ за кориснике из Србије, што је знатно испод договорене горње границе цена.

Из Савета за регионалну сарадњу су раније најавили да ће то међународна путовања и комуникације учинити знатно економичнијим. Како су навели, Декларација о ромингу између ЕУ и Западног Балкана смањује трошкове мобилних података и подстиче регионалну повезаност.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је на "Самиту ЕУ-Западни Балкан" нагласила да има много неискоришћеног потенцијала и да је због тога важан "нови План раста", који обухвата и олакшице када је у питању роминг.

"План раста у основи има четири принципа или четири стуба. Европска унија, отвара своје тржиште у седам важних сектора за Западни Балкан. На пример, сарадња на царини, безготовинско плаћање, несметан транспорт, роминг као код куће и други сектори који су важни", рекла је Фон дер Лајен.

Као друго, навела је да ЕУ тражи од Западног Балкана да узајамно отвори своја тржишта према суседима како би се остварило заједничко регионално тржиште Западног Балкан. Фон дер Лајен је нагласила да би такво заједничко регионално тржиште Западног Балкана могло да повећа БДП Западног Балкана за десет одсто. Као треће, навела је да Западни Балкан приступи јединственом тржишту, док су четврти стуб инвестиције.

image