Србија и Балкан

Самит ЕУ - Западни Балкан: Да ли се Србија сагласила с декларацијом о санкцијама Русији?

У декларацији се тражи потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ и наводи да лидери чланица ЕУ поздрављају "чињеницу да се наши партнери са Западног Балкана усаглашавају"
Самит ЕУ - Западни Балкан: Да ли се Србија сагласила с декларацијом о санкцијама Русији?© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Земље Западног Балкана су се ускладиле са декларацијом на самиту ЕУ - Западни Балкан у којој се тражи потпуно усклађивање са спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводно, укључујући и Србију, јављају медији. Још нема званичне потврде ове информације.

Како јавља амерички Радио Слободна Европа, "више извора је потврдило да се и Србија у потпуности ускладила са декларацијом, али да је премијерка те земље Ана Брнабић током самита изнела њену 'националну позицију'". Не прецизира се шта ова контрадикторност конкретно значи.

Брнабић је раније данас у Бриселу истакла да се Србија усагласила са декларацијама Европске уније, али не и са санкцијама према Русији, јер се томе противе грађани који знају како су патили током деведесетих година због санкција које су биле уведене нашој земљи, напоменувши да санкције увек погађају нарањивије.

Бриселску Декларацију са самита ЕУ - Западни Балкан, како стоји у њеној преамбули, донели су лидери земаља-чланица ЕУ, "уз консултације са лидерима Западног Балкана".

У завршној, 35. тачки декларације се наводи да се лидери ЕУ захваљују "партнерима са Западног Балкана" који су се усагласили са њеним тачкама, али се не наводи да ли је реч о свим, или само неким западнобалканским партнерима.

Осим позива на увођење санкција Русији, Европска унија у декларацији из Брисела тражи од Београда и Приштине брз напредак у нормализацији односа.

"Позивамо стране да, без даљих одлагања и предуслова, потпуно спроведу Споразум о путу нормализације и његов Анекс за имплементацију, као и све претходне споразуме", наводи се у декларацији.

Наводи се да ЕУ наставља да у потпуности подржава напоре високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака.

Како се додаје, ЕУ очекује "конструктиван ангажман" Београда и Приштине "у доброј вери и духу компромиса" да би се постигао брз напредак у нормализацији њихових односа, што је, како се наводи, критично важно за сигурност и стабилност целог региона и за осигурање да две стране могу да напредују на европском путу.

Од Београда и Приштине се очекује да наставе да улажу континуиране напоре за смиривање напетости у складу са захтевима ЕУ и да се уздрже од једностраних и некоординисаних акција, које би, упозорава се, могле да доведу до даљих тензија и насиља, као и реторике која не води нормализацији односа.

У нацрту се наводи да је због све компликованијег географског окружења, којим доминира рат у Украјини и које је снажно обележено кризом на Блиском истоку, угрожена европска и глобална безбедност и да то окружењу показује "важност јединства и сврхе унутар европске породице" и стратешког партнерства између ЕУ и Западног Балкана којима се успостављају још ближе везе и боље интегрисана сарадња са ЕУ, на основу заједничких принципа и вредности.

Позива се на убрзање процеса придруживања 

У тексту се потврђује пуна и недвосмислена посвећеност ЕУ перспективи чланства Западног Балкана у том блоку и позива на убрзање процеса придруживања, на основу "кредибилних реформи партнера, поштених и строгих услова и и начела властитих заслуга, што је у нашем узајамном интересу".

ЕУ поздравља напредак који су партнери са Западног Балкана постигли на својим путевима ка ЕУ од Самита ЕУ-Западни Балкан у Тирани.

"Будућност Западног Балкана је у нашој Унији", поручује се у документу. Напомиње се да ЕУ има за циљ да приближи Западни Балкан ЕУ, припремајући терен за приступање и доносећи конкретне користи његовим грађанима већ током процеса проширења, и наводи да ЕУ, у ту сврху, намерава да истражи додатне мере у смеру даљег напретка ка постепеној интеграцији.

"Надовезујући се на ревидирану методологију, ЕУ подсећа на позив Европског савета да се још унапреди постепена интеграција региона већ током самог процеса проширења, и то на реверзибилан начин, заснован на заслугама", наводи се у декларацији.

Охрабрује се регион да појача корак реформи у вези са ЕУ 

Како се додаје, у том контексту недавна комуникација ЕК о новом Плану раста за Западни Балкан има за циљ да убрза социо-економску конвергенцију између Западног Балкана и ЕУ и охрабрује се регион да појача корак реформи у вези са ЕУ и унапреди регионалну економску интеграцију кроз заједничко регионално тржиште, на основу правила и стандарда ЕУ. 

Наводи се да је ЕУ спремна да размотри предлоге изнете у Плану раста за унапређење економске интеграције Западног Балкана са ЕУ.

ЕУ примећује да су изнети предлози предмет усклађивања Западног Балкана са јединственим тржиштем ЕУ и отварања релевантних сектора и подручја свим његовим суседима, у складу са заједничким регионалним тржиштем, док се истовремено потпуно чувају интегритет јединственог тржишта ЕУ и једнаки услови за све.

ЕУ истиче да је потребно да се партнери са Западног Балкана определе за инклузивну регионалну сарадњу и јачање добросуседских односа, укључујући са државама чланицама ЕУ.

Поздравља се одлучност партнера са Западног Балкана да поштују средишње европске вредности и принципе и да се према њима обавежу, у складу са међународним правом. 

Наглашава се и потреба за трајним и неповратним реформским постигнућима у области владавине права, функционисања демократских институција, економије и реформе јавне управе.

Брз напредак ка потпуном усклађивању са заједничком политиком ЕУ

"Заједничка визија будућности укључује заједничке вредности и заједничку одговорност. Док продубљујемо нашу сарадњу са партнерима, поново апелујемо на њих да остваре брз и сталан напредак ка потпуном усклађивању са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ (ЗСБП), укључујући у погледу рестриктивниих мера, и да делују у складу са тиме", наводи се у декларацији.

Похваљују се партнери са Западног Балкана који, како се оцењује, већ показују своју стратешку посвећеност тиме што се у потпуности уклађују са ЗСБП и охрабрују они који то нису урадили да следе њихов пример. Истиче се и важност побољшаног спровођења рестриктивних мера и спречавања њиховог заобилажења.

ЕУ и даље најближи партнер региона

Указује се и да је ЕУ и даље најближи партнер региона, главни инвеститор и трговински партнер, као и главни донатор. 

Напомиње се да је ЕУ посвећена убрзавању и даљем продубљивању свог политичког ангажмана у вези са политикама на Западном Балкану.

Истиче се и да је ЕУ одлучна да додатно ојача сарадњу са регионом када су посреди кључна безбедносна и одбрамбена питања, укључујући на оперативном нивоу.

Унапређење колективне сајбер безбедности

Наводи се и да ће ЕУ наставити да унапређује колективну сајбер безбедност у сарадњи са Западним Балканом и поручује да ће ЕУ увелико појачати рад са партнерима на, како се наводи, сузбијању "лажних руских дискурса и дезинформација" о рату Русије у Украјини.

У декларацији се поздравља чињеница да су се партнери са Западног Балкана усагласили са наведеним тачкама.

image
VV inauguration
banner