Свет

Лидер Баварске: Немачка је у озбиљној кризи

Влада канцелара Олафа Шолца је "банкротирала", изјавио је премијер најмногољудније немачке савезне државе, Маркус Седер
Лидер Баварске: Немачка је у озбиљној кризи© www.imago-images.de

Немачки канцелар Олаф Шолц и његов кабинет довели су Немачку у "озбиљну националну кризу", рекао је у суботу новинарима Маркус Сeдер, премијер Баварске, најмногољудније савезне државе.

Берлин сада тешко може да изађе из невоље, упозорио је политичар, додајући да би се владина "буџетска ванредна ситуација" вероватно претворила у још један терет за обичне Немце.

Савезна влада најавила је да ће до краја године укинути ограничење цене електричне енергије и гаса која су уведена прошле године како би финансијски растеретила домаћинства и предузећа од суновратног раста цена енергената који је уследио након обуставе увоза руског гаса и санкција које је Запад наметнуо Москви од ескалације сукоба са Кијевом. 

Ограничења је требало да остану на снази најмање до марта 2024, али је Берлин морао да промени планове након што је немачки уставни суд блокирао покушај да преусмери 60 милијарди евра из фонда за пандемију ковид 19 ка другим трошковима.

Како Седер сматра, недостатак финансија и буџетска криза нису ништа друго до ванредно стање ове владе. Шолц и његов кабинет немају апсолутно никакав политички план и "потпуно су... безумни", рекао је лидер Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ) у Баварској.

"Ова влада је банкротирала", додао је он.

"У суштини, имамо владу која је константно у шоку", рекао је он новинарима на маргинама састанка своје странке у Нирнбергу уочи избора за Европски парламент.

Седер је, такође, проглашење "буџетске ванредне ситуације" од стране Берлина оценио као знак "потпуне немоћи" владајуће коалиције.

Шеф Баварске је посебно критиковао стратегију савезне владе у борби против поскупљења енергената које је резултат одустајања од снабдевања руским енергентима уз субвенције.

"Идеја субвенционисања цена електричне енергије сама по себи не функционише. Потребна је другачија енергетска политика. То је срж проблема", рекао је он, захтевајући од Берлина да поништи одлуку о стављању нуклеарних електрана ван функције.

Сада би укидање ограничења цена енергената довело до високог нивоа неизвесности за привреду и подигло цене струје и за грађане и за компаније, упозорио је он.

Прошле године, Немачка и ЕУ суочиле су се са енергетском кризом, углавном узрокованом обуставом увоза руског гаса због санкција Москви у вези са Украјином.

Берлин је успео да замени део гаса који је раније куповао од Русије, али су високи трошкови додатно ослабили немачку економију и подстакли инфлацију. Немачка је пала у техничку рецесију у првом кварталу 2023. и показала знаке слабог опоравка у наредна два квартала.

image