Економија

Србија у 2024. председава организацијом ЦЕФТА, решити блокаду српске робе на КиМ

Међу главним, стратешким и најважнијим трговинским и економским партнерима Србије су земље у региону, односно земље ЦЕФТА са којима имамо велики суфицит у трговинској размени, нешто већи од 2,3 милијарде евра, рекао је министар Томислав Момировић
Србија у 2024. председава организацијом ЦЕФТА, решити блокаду српске робе на КиМ© Antonio Ahel/ATAImages

Србија је данас преузела једногодишње председавање Централноевропским споразумом о слободној трговини (ЦЕФТА), а министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић је изразио очекивање да ће ове године бити обустављена блокада српске робе на Косову и Метохији коју спроводи Приштина.

Момировић је рекао Танјугу да је председавање организацијом ЦЕФТА за нашу земљу јако важна ствар и очекује да ћемо захваљујући томе успети да превазиђемо изазове и окренемо се будућности.

"ЦЕФТА је, нажалост, већ неколико година у извесној блокади, због привремених институција у Приштини које једноставно блокирају њен рад. Ми и даље трпимо блокаду трговине српским производима на територији Косова и Метохије, али очекујем да ћемо то решити и показати додатну одговорност", казао је министар.

Он је додао и да су међу главним, стратешким и најважнијим трговинским и економским партнерима Србије земље у региону, односно земље ЦЕФТА са којима имамо велики суфицит у трговинској размени, који је нешто већи од 2,3 милијарде евра.

"То је јак подстрек за нашу економију. Ту мислим пре свега на мала и средња предузећа, која  пуно извозе у БиХ, Црну Гору и Македонију, јер смо ми и кроз иницијативу Отворени Балкан успели да релаксирамо и умањимо велики број трговинских и административних баријера и да значајно повећамо трговинску размену", рекао је Момировић.

Нагласио је да је, ипак, ЕУ главни економски трговински партнер Србије, пре свега Немачка, са којом имамо размену од приближно осам милијарди евра, прецизније она се у претходним годинама кретала између 7,6 и 7,7 милијарди евра.

"Следи Кина са којом имамо спољнотрговинску размену у вредности од 4,7 милијарди евра, са снажним растом извоза последњих година, док нам је пре 10 година извоз у Кину био шест милиона евра", рекао је Момировић.

Према речима министра, уколико европске економије, пре свега оне највеће као што су Немачка и Француска буду стагнирале, то ће оборити потенцијале Србије.

"Ми смо у претходној години без обзира на стагнацију немачке привреде успели да обезбедимо раст између 2,4 и 2,5 одсто који није тако мали", рекао је Момировић.

Он је додао и да је Кина земља из које у Србију највероватније долази највише инвестиција и да са том земљом у наредном периоду очекује снажан раст трговинске размене.

Момировић очекује и да ће у наредном периоду економски раст, као и тренд развоја привреде Србије бити настављен.

"Ми смо и у изборној кампањи пројектовали и прокламовали као један од најважнијих циљева да просечна плата за четири до пет година буде 1.400 евра, а пензије би требало да буду око 650 евра, и да би то остварили морамо да јачамо нашу економију и развијамо трговину", нагласио је Момировић.

Србија је преузела председавање организацијом ЦЕФТА од Црне Горе.
Наша земља је, према подацима Привредне коморе Србије, са земљама ЦЕФТА ове године до новембра остварила размену вредну око 5,4 милијарде евра.

image