Србија и Балкан

РТ Балкан анализа: Колики су потенцијали сарадње Србије и Кине?

Србија и Кина већ деценијама гаје пријатељске односе - који би након недавног потписивања низа споразума могли да достигну нови ниво
РТ Балкан анализа: Колики су потенцијали сарадње Србије и Кине?© TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Премијерка Србије Ана Брнабић је протеклог викенда била у званичној посети Кини, где се састала са највишим званичницима те земље, укључујући и са председником Си Ђинпингом и премијером Ли Ћијангом.

Она је након састанка са Сијем раније данас изјавила да је њихов разговор протекао одлично, као и да је кинески председник наговестио да ће покушати да дође у Србију следеће године.

"Потврдили смо пријатељство, партнерство у политичком и економском смислу. НР Кина никада неће променити свој став по питању Косова и Метохије, а ми у потпуности поштујемо политику једне Кине", истакла је Брнабић.

Она се дан раније обратила на отварању шестог Кинеског међународног сајма увоза, на којем се и поручила да је Србија поносна јер први пут наступа као почасни гост.

Брнабићева је Кину посетила свега неколико недеља након што су Београд и Пекинг постигли споразум о слободној трговини, који је потписан током самита иницијативе "Појас и пут". Председник Србије Александар Вучић је том приликом изјавио да је са Кином потписано чак 18 споразума

Током посете, премијерка Србије се састала и са челницима утицајних кинеским корпорација, међу којима се налазе "Хуавеј", "Шангај фенлинг рињуабл", као и представници компанија ЦЦЦЦ и ЦРБЦ.

Посета премијерке – добар знак, али има још доста посла

Професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић за РТ Балкан каже да је реч о редовној посети српске премијерке, као и да њен циљ био потврђивање и јачање раније постигнуте сарадње.

"То је редовна посета шангајском сајму, чији је циљ био јачање сарадње и потврђивање раније постигнутих споразума. Односи двеју земаља су на највишем нивоу, требало би их испунити садржајима. То је примарна функција ове посете", наглашава она.

Новинар Бранко Жујовић сматра да каже да је посета премијерке Брнабић Кини добар предзнак, али да држава и даље мора да уради доста тога како би максимално искористила недавно потписане трговинске споразуме.

"Веома је добар предзнак то што је премијерка посетила Кину након самита 'Појас и пут' који је одржан у Пекингу. Србија би коначно требало да уради све што може како би унапредила своју производњу – ово је шанса пре свега за пољопривреду. Уколико Влада преузме неке мере и осмисли сарадњу пре него што споразум ступи на снагу, то би био пун погодак", објашњава он.

Жујовић додаје да је пут српских производа ка Кини отворен је још 2013, када је саопштено да је та земља заинтересована за многе производе из овог дела света. "За десет година се није бог зна шта урадило, али сада се то променило недавним потписивањем већег броја споразума."

Сарадња Србије и Кине развија се и поред велике географске дистанце која постоји између две земље. Према подацима Републичког завода за статистику, Кина је у првих седам месеци 2023. године покривала 3,8 српских извоза и чак 12 одсто српског увоза, по чему се налази на осмом и другом месту.

"Није тачно да то што смо географски далеко онемогућује сарадњу. Ми не смемо да прихватимо такво предубеђење и морамо да се изборимо за излазак на кинеско тржиште. Суштина је у томе да направимо тај корак, да ми њима нешто понудимо. Влада и држава морају да стану иза домаћих произвођача", каже Бранко Жујовић.

Политички односи и трговински дефицит

Србија у трговини са Кином већ годинама бележи значајан дефицит. Према подацима РЗС, у првих седам месеци текуће године увоз из Кине у Србију износио је 2,74 милијарде долара, док је извоз био тек 701 милион – што значи да је покривеност увоза извозом свега 25 одсто.

Србија из Кине увози широк спектар производа најразличитијих намена, док у њу извози превасходно бакар и бакарне производе.

Бранко Жујовић верује да би тај дефицит могао да се смањи ако би Србија кинеском тржишту понудила аутентичне производе. "Ми тешко да можемо да затворимо тај дефицит, али можемо да га смањимо, пошто неке земље из региона у Кину извозе више од нас."

Он додаје да би извоз меса и вина могао да представља велику шансу за наше произвођаче, пошто у Кини постоји интересовање за те производе.

Када је реч о политичким односима двеју земаља, саговорници РТ Балкан се слажу да су они стандардно добри. Кина не признаје самопроглашену независност Косова, док Србија доследно подржава политику једне Кине.

"Обе земље су показале и жељу и добру вољу да следе пут међународног права. Кина је заинтересована са своје оство Тајван, а Србија би требало да буде заинтересована за своју јужну покрајину", каже Жујовић.

Он додаје да подршка српском територијалном интегритету није заснована на уценама, како се то често представља у прозападним медијима, већ да је реч о принципијелном ставу који Кина доследно поштује свуда у свету.

image