Економија

Аларм на берзи: Лондонски фонд се клади у милијарду евра на пад немачке економије

Немачка је, одуставши од сопствене енергетске конкурентности, у суштини извршила економско самоубиство, поручио је суоснивач другог највећег "шортселера" на немачкој берзи у писму инвеститорима
Аларм на берзи: Лондонски фонд се клади у милијарду евра на пад немачке економијеGetty © Mario Tama/Getty Images

"Кјуб рисерч енд технолоџис" покушава да профитира од економске беде немачке, пише "Блумберг", наводећи да је овај хеџ фонд уложио више од милион евра у опкладу на пад цене акција немачких компанија.

Овај хеџ фонд је повећао опкладе против вредности акција низа компанија са репутацијом доброг пословања, од "Фолксвагена" до "Рајнметала", укључујући и 121 милион евра против акција "Дојче банке", поставши тако највећи улагач у шортовање акција у Немачкој.

Енергетска криза, пад извоза и растуће каматне стопе утицали су на многе немачке компаније, наводи "Блумберг" и додаје да влада у Берлину планира структурне реформе како би побољшала раст, док се нада да ће пад цена енергије и пад инфлације пружити одређено олакшање потрошачима ове године.

Ипак, овај медиј истиче да највећи немачки берзански индекс "Дакс" (још) не указује да је опклада "Кјуба", пошто показује рекордно високе вредности, а што "Блумберг" објашњава надом у то да ће Европска централна банка агресивно срезати каматне стопе ове године.

Међутим, суоснивач британског фонда "Маршал Волас" и другог највећег "шортселера" у Немачкој, Пол Маршал, скептичан је по питању политике немачке владе.

"Немачка је, одуставши од сопствене енергетске конкурентности, у суштини извршила економско самоубиство. Популистичка политика у Немачкој довела је до брзог гашења нуклеарних и термоелектрана, тако да су електране на гас сада једини поуздан извор флексибилне енергије када обновљиви извори поклекну", написао је Маршал у писму инвеститорима у које је "Блумберг" имао увид.

image
VV inauguration
banner